Stora ord om rättvisor på historiskt toppmöte

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Stora ord om rättvisor på historiskt toppmöte - Sverige har tillsammans med EU:s övriga medlemsländer nu skrivit under en överenskommelse om att ge arbetare värdiga löner, schyssta villkor och att minska klyftorna mellan könen. Toppmötet i Göteborgs beskrivs som historiskt, men så värst händelserikt var det inte.

GÖTEBORG Kanske var det tanken på Västkusten i svenskt novemberväder som avskräckte demonstranterna, för någon repris på kravallerna i juni 2001 - då Göteborg senast stod värd för ett stort toppmöte - blev det inte. Kvällen innan mötet drog igång samlades en knapp handfull frusna själar i regnet på Gustav Adolfs torg för att protestera, och under fredagen var det enligt Göteborgspolisen enbart två demonstrationer som sökt och fått tillstånd. En i centrala stan som organiseras av "Nej till EU" och en på Hisingssidan där mötet ägde rum. Där stod ett mindre antal demonstranter och höll upp banderoller för att låta flyktingar få stanna i Sverige.

En kommentar belyser ett ämne ur flera infallsvinklar. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det var inget som Europas stats- och regeringschefer märkte av inne i den närmast fönsterlösa Eriksbergshallen. Därinne pratades det rättvisa och sociala frågor. Allt för att lansera den så kallade Sociala pelare som skrevs under vid lunchtid och där EU:s medlemsländer förbinder sig att verka för 20 grundläggande principer om allt från jämlikhet till hur man ska få in svaga grupper på arbetsmarknaden.

Den Sociala pelaren har både hyllats för att den sätter medborgarna i fokus och kritiserats för att den skulle ge Bryssel makt över frågor som idag ligger på medlemsländernas bord. Men den grekiske premiärministern Alexis Tsipras pekade på ett annat bekymmer när han anlände till Eriksbergshallen.

- Jag är inte så säker på att det blir så lätt att implementera det vi kommer överens om här, sade Tsipras och syftade på de stora skillnaderna i ekonomiska förutsättningar mellan länderna, ett ämne som även flera andra EU-ledare tog upp.

- Vi behöver närma oss varandra ekonomiskt. I dag är BNP per capita 50 procent av genomsnittet i det fattigaste medlemslandet och 267 procent i det rikaste. Det är viktigt med rättvisa löner, men det är svårt för oss att betala det, sade Litauens president Dalia Grybauskaitė och passade på att ge Sverige en känga för att litauiska arbetare får sämre betalt än svenska.

- Det var svenska journalister som påpekade det för mig tidigare och om det är sant så är det ni som ägnar er åt social dumping och inte vi, sade Grybauskaité på ett av de tre parallella seminarier som webbsändes live från toppmötet.

Det är öppenheten i diskussionerna som gör det här mötet i historiskt. Brysseljournalister är vana vid att sitta i timmar och gissa vad EU-ledarna säger bakom stängda dörrar, men för första gången någonsin kunde de nu följa samtalen live på sina datorer. Nu var det inga livliga diskussioner i rökfyllda rum som utspelades, för även formatet för diskussionerna var något helt nytt i EU-sammanhang.

Det svenska regeringskansliet som arrangerade mötet hade utformat de tre sessionerna som ett debattprogram på tv, med en programledare i mitten och med tre minuter långa tal från stats- och regeringschefer, fack och arbetsgivarrepresentanter.

En som talade dubbelt så länge som de tillåtna tre minuterna var Frankrikes president Emmanuel Macron. Han höll en lång utläggning om att sociala frågor ständigt måste diskuteras i EU, inte bara på särskilda toppmöten.

- Vi måste göra mer och vi måste göra det bättre. Vi måste sänka trösklarna in på arbetsmarknaden, sade Macron och påpekade även han att EU-länderna behöver närma sig varandra.

- Det är för stora skillnader mellan våra ekonomier. Vi behöver en gemensam standard och en gemensam vision, allt annat är hyckleri, sade Emmanuel Macron.

Brittiska premiärministern Theresa May väckte förvåning eftersom hon alls dök upp på mötet, inte minst eftersom Storbritannien länge varit emot all inblandning från Bryssel i sociala frågor. Men så valde Theresa May också att prata om mer internationellt samarbete i sitt tal.

- De utmaningar vi möter är gemensamma utmaningar. Ett område vi behöver samarbeta kring är modernt slaveri. Jag lanserade ett sådant förslag på FN:s generalförsamling i New York. Sådana frågor kan bara lösas internationellt, sade Theresa May och visade än en gång att hon vill öppna öriket mot världen utanför EU när britterna lämnar unionen.

Källa - 2017-11-17 16:23

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+