Svantesson Läget i kommunerna är akut

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Svantesson Läget i kommunerna är akut - Kommunerna kommer behöva ännu mer pengar - läget är på många sätt akut, anser Moderaternas Elisabeth Svantesson. Men hon är inte beredd att kräva en ändringsbudget från regeringen.

Nästan dagligdags kommer rop om hjälp från landets kommuner. En åldrande befolkning, fler barn som ska in i barnomsorg och skola, och människor som invandrat sätter press på ekonomin.

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson är kritisk till regeringens prioritering i höstbudgeten.

- Vi la 2,5 miljarder mer i vår skuggbudget och vi växlade dessutom om riktade statsbidrag till generella.

Hur akut är läget?

- Det är akut i motto att många kommuner går med underskott och behöver resurser, och akut i så motto att kommuner som haft ett högt mottagande (av flyktingar, SvD:s anm) behöver en bidragsreform.

Är du beredd att kräva en ändringsbudget från finansminister Magdalena Andersson?

- Nej. Men jag tycker att regeringen prioriterar fel och jag tror att kommunerna kommer att behöva ännu mer pengar. Därför prioriterade vi kommunerna i vår budgetmotion.

En anledning till kommunernas svaga ekonomi är att de människor som flytt till Sverige, och inte fått jobb, nu har rätt till försörjningsstöd.

Moderaterna vill införa ett bidragstak och ändra systemet så att människor behöver kvalificera sig för att få full ersättning från exempelvis föräldraförsäkring och garantipension.

I dagsläget är garantipensionen som mest 8 254 kronor för ensamstående och 7 363 kronor i månaden för gifta men Svantesson vill inte säga hur mycket lägre som är rimligt.

- Att inte ha samma belopp är rimligt men vi har inte satt en exakt siffra.

Men är det något lägre eller mycket lägre?

- Det måste vara en skillnad gentemot den som bott här i hela sitt liv. Men garantipensionen är mycket låg så den kommer inte vara mycket lägre.

Frågan är känslig. Kritiker menar att förslagen riskerar att skapa en ny underklass i Sverige men Elisabeth Svantesson håller inte med.

- Det ska aldrig löna sig bättre för en familj att föräldrarna inte jobbar, än att de jobbar. Men de måste också få stöd att komma i arbete, som bättre språkundervisning.

Samtidigt är det geopolitiska läget i världen fortsatt osäkert.

Ett orosmoln är utvecklingen i Syrien. Efter Turkiets anfall har hundratusentals människor tvingats på flykt. Elisabeth Svantesson vill inte bedöma risken för en andra stor flyktingvåg till Europa. Flera gånger betonar hon att Sverige behöver arbeta tillsammans med EU, där Ylva Johansson (S) har en viktig roll.

- Att vi skulle få ett helt gemensamt migrationssystem i EU, det är inte trovärdigt att säga. Men Sverige kan inte, oavsett vad som händer, ha ett så stort mottagande.

Moderaternas linje är att införa ett volymmål. Oavsett om det kommer en ny flyktingvåg så bör mottagandet vara lägre än i dag, menar Elisabeth Svantesson. Men om det innebär nya gränskontroller och en ännu skarpare signalpolitik vill hon inte säga.

- Sverige kan inte ta emot ett stort antal flyktingar under åren framöver.

Det finns ett orosmoln till: konjunkturen. Riksbanken väntas visserligen höja reporäntan till noll procent strax innan jul men Stefan Ingves senaste besked var att sedan blir det nollränta - länge.

Elisabeth Svantesson är väl medveten om vad det innebär: ett större ansvar faller på finanspolitiken. Själv ska hon bjuda in ekonomiska experter i höst för att förbereda partiets linje och politik. Och hon är noga med att poängtera att även om de ekonomiska hjulen snurrar långsammare så råder det ännu ingen kris.

- Skulle vi gå in i en djup kris kommer vi behöva satsa pengar på kommuner och regioner men också på arbetsmarknadspolitik och på utbildning framförallt, säger Elisabeth Svantesson.

Ser du någon risk att de reformer ni föreslår inte kommer kunna genomföras?

- Vi har lagt den här budgeten för att vi tror att den är väl avvägd inför nästa år. Skulle vi få en stor kris kommer det behövas extra resurser. Men där är vi inte nu.

Ifjol var det Moderaternas och Kristdemokraternas höstbudget som vann i riksdagens kammare, efter att ha fått stöd av Sverigedemokraterna. Efter januariavtalet är spelplanen en annan.

I en lång intervju med Dagens industri sade SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt att han har byggt upp en närmare relation med Elisabeth Svantesson och att de brukar stämma av politiken med varandra, även utanför riksdagens finansutskott.

"Jag skulle inte säga att det är i termer av förhandlingar men man kan ge information och få information. Och eventuellt kan den ena eller andra parten välja att anpassa sig till det", sa Sjöstedt till Di.

Elisabeth Svantesson svarar kortfattat via mejl.

"Vi moderater pratar med alla partier i riksdagens utskott och det inkluderar såklart även Oscar Sjöstedt, det är inget konstigt med det. "

Källa - 2019-11-10 15:06

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+