SvD/Sifo Majoritet vill ta emot ännu färre flyktingar

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

SvD/Sifo Majoritet vill ta emot ännu färre flyktingar - Antalet asylsökande har sjunkit kraftigt sedan 2015. Trots det vill 53 procent av svenskarna se lagförändringar som resulterar i att vi tar emot ännu färre.

Frågan splittrar de borgerliga. En mycket stor majoritet av KD:s och M:s väljare vill se minskat flyktingmottagande - bland C-väljarna är det bara drygt var fjärde.

Inställningen till flyktingmottagandet i Sverige har varit i stort sett oförändrat senaste halvåret, enligt SvD/Sifo:s undersökning. Men på partinivå syns en allt tydligare spricka inom Alliansen - som fortfarande befinner sig i ett stålbad under de haltande regeringsförhandlingarna.

Undersökningen, som gjordes de senaste dagarna, visar att 53 procent av väljarna vill se lagförändringar som resulterar i färre flyktingar. I somras var den siffran 55 procent.

- Det är en väldigt blygsam förändring under ett kort tidspann, men det är ändå möjligt att vi nu börjar se en tillbakagång till en mer positiv attityd kring mottagandet, säger Jon Nyhlén, doktor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Han tror att en positivare attityd bland svenskarna beror på att den stora flyktingströmmen pågick under en så kort period.

Men bara en tiondel av svenskarna uppger nu att de vill se mer generösa regler för flyktingmottagning, enligt undersökningen.

Det var i september 2015 som antalet asylsökande till Sverige började öka kraftigt. Strax efter att bilden av treårige Alan Kurdi, som drunknade under resan till Europa, spreds över världen, ansåg bara 29 procent att lagar och regler skulle skärpas så att Sverige skulle ta emot färre flyktingar.

Bara två månader senare, i november 2015, hade opinionen vänt och 41 procent ansåg att lagar och regler skulle ändras i syfte att minska flyktingmottagandet. Då hade regeringen också kommit överens med Alliansen om bland annat tillfälliga uppehållstillstånd och skärpta krav för anhöriginvandring.

Antalet asylsökande i år ligger på en nivå omkring 21 000 personer - en radikal förändring från rekordåret 2015 där nästan 163 000 asylsökande registrerades i Sverige.

- Jag tror att de allra flesta är medvetna om att Sverige tar emot färre flyktingar, men inställningen bygger mer på känsla samt en generell attityd om hur vi borde agera i framtiden, säger Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsundersökningar.

Jon Nyhlén är inne på samma spår, även om han är tveksam till att majoriteten förstår hur strikt svensk flyktingpolitik faktiskt är i dag.

- Vi gick från att vara ett öppet land till ett extremt begränsat mottagande. Men ämnet får fortfarande väldigt stort utrymme i det politiska samtalet. Därför kan det finnas en känsla här som inte riktigt speglar verkligheten, säger Nyhlén.

Han säger också att den tydliga splittringen mellan Alliansväljarnas inställning i flyktingfrågan speglar skiljelinjen i regeringsfrågan.

- Frågan speglar absolut den situation vi har i svensk politik, där vi ser att Centerpartiets väljare ligger närmare Socialdemokraterna i den här känsliga frågan, säger Jon Nyhlén.

Enligt mätningen vill 84 procent av Kristdemokraternas väljare se lagförändringar som leder till färre flyktingar, och 74 procent av M-väljarna. Det är ett stort glapp till C-väljarnas 28 procent.

- Kristdemokraternas hårdare migrationspolitik verkar vara väl förankrad hos väljarna, säger Nyhlén.

Mest positiva till ett minskat flyktingmottagande är SD-väljare, där 98 procent vill att Sverige ska ta emot färre.

Socialdemokratiska väljare är splittrade i frågan, men enligt undersökningen har inställningen rört sig något jämfört med i somras. 33 procent av S-väljarna uppger att de vill se färre flyktingar. 36 procent svarar att dagens nivå bör hållas framöver.

Miljöpartiet och Vänsterpartiets väljare avviker, eftersom de har störst andel som vill se att Sverige tar emot fler flyktingar.

SvD/Sifos mätning visar också att skillnaden mellan könen är stor när det gäller attityd till flyktingmottagande. 62 procent av männen vill att Sverige tar emot färre flyktingar, mot 44 procent bland kvinnorna.

Sifo genomförde 1004 webb-intervjuer mellan den 14/12 och 17/12.

Frågan som ställdes var: "Hur bör Sveriges flyktingmottagande när det gäller uppehållstillstånd till flyktingar och deras anhöriga se ut framöver? Lagar och regler bör ändras så att vi tar emot: fler, färre, lika många eller tveksam/vet ej. )

Källa - 2018-12-17 18:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+