Svenska åklagare får förhöra Assange

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Svenska åklagare får förhöra Assange - Fyra år efter att Sverige begärt att få förhöra Julian Assange i London - nu kan det vara slut på dödläget.

Enligt nyhetsbyrån AFP har Ecuadors justitieminister svarat positivt på den svenska regeringens begäran om att få träffa Wikileaks-grundaren.

Snart kan en svensk åklagare möta Assange i London.

Sedan 2010 har Julian Assange, 44, varit misstänkt för en våldtäkt i Sverige - och i sex år har han nu suttit häktad i sin frånvaro. Sedan dess har han fått politisk asyl i Ecuador och uppehållit sig på landets ambassad i London. Under onsdagen kom nyheten att Julian Assange överklagat häktningsbeslutet igen.

På torsdagen kommer en ny vändning i fallet: En svensk åklagare kommer att få förhöra Wikileaks-grundaren på Ecuadors ambassad i London. Detta ungefär fyra år efter att Sveriges regering skickat begäran. Det här skriver nyhetsbyrån AFP.


#BREAKING Ecuador to let Sweden interview Julian Assange at London embassy: Quito


- AFP news agency (@AFP) 11 augusti 2016

Ecuador: Vi har samarbetat i fyra år

Det är Ecuadors justitieminister som nu svarat positivt på Sveriges begäran. Det innebär att dödläget är slut -och att brottsutredningen för första gången på mycket länge kan gå vidare.

- Under de kommande veckorna kommer ett datum att fastställas, säger Ecuadors utrikesministerium i en kommuniké.

Julian Assange har hittills nekat till alla anklagelser. I kommunikén från Ecuadors utrikesministerium står det också att läsa:

- I mer än fyra år har regeringen i Ecuador erbjudit sig att samarbeta för att underlätta ett förhör med Julian Assange i ecuadorianska ambassaden i London, samt föreslå andra politiska och rättsliga åtgärder i syfte att nå en tillfredsställande lösning för alla inblandade parter i rättsfallet mot Julian Assange.

Källa - 2016-08-11 07:08

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Ulf kristersson stärk gränsen
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+