Svenske Arvin reste till Turkiet greps

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Svenske Arvin reste till Turkiet greps - 20-årige Arvin Erdem var under onsdagen på väg till Turkiet för att hälsa på sin släkt.

Då stoppades han på Istanbuls flygplats och greps sedermera av turkisk polis.

Efter ett kort samtal till sin pappa förbjöds han att kontakta någon familjemedlem.

- Turkiska myndigheter säger att han inte är gripen. Men varför har man då tagit hans mobil och dator? säger hans pappa Josef Erdem.

Vid halv ett under gårdagen lämnade Arvin Erdem Arlanda. Han var på väg mot den turkiska staden Diyarbekir, som ligger i landets kurdiska del. Där skulle han hälsa på släkt och vänner till familjen.

Planen var att mellanlanda i Istanbul, för att där byta plan och flyga vidare mot resans slutdestination.

Men i Istanbul tog det stopp.

- Vi vet att en man i 20-årsåldern har nekats att resa in i Turkiet, säger Jessica Garpvall på utrikesdepartementet (UD).

Först nekades Arvin att komma in i landet. Men han tilläts inte heller att lämna Turkiet utan greps av turkisk polis på flygplatsen. Hans pappa, Josef Erdem, fick ett kort samtal från honom under onsdagskvällen då han berättade att han satt i häktet.

Josef Erdem är till vardags lokalpolitiker för Socialdemokraterna i Borlänge.

Efter samtalet med den turkiska polisen kontaktade han UD, som i sin tur kontaktade det turkiska konsulatet. Enligt dem hade Arvin inte gripits utan endast nekats inresa i Turkiet. Men Josef Erdem är av en annan åsikt.

- Vi har släkt i Istanbul så en farbror till honom åkte till flygplatsen och bad om att få träffa Arvin. Men det fick han inte. Nu har vi fått besked om att han ska skickas hem under morgondagen, men hela situationen är jättemärklig. Det är kriminellt att behandla en 20-årig kille så här, säger han.

Varför Arvin greps av polisen kan Josef Erdem inte förstå. Han har själv varit öppet kritisk mot den turkiska regimen, men förstår inte varför det skulle drabba hans son.


"Märkligaste fallet på 36 år"

Under natten har Josef Erdem inte kunnat sova och han beskriver det som ett jobbigt dygn. Han konstaterar att Arvin inte är den första personen att drabbas av regimen.

Den svensk-kurdiske samhällsdebattören Kurdo Baksi har varit i kontakt med familjen Erdem och myndigheter i Turkiet.

Han berättar att det är svårt att förstå varför Arvin Erdem har gripits.

- Sedan kuppförsöket vet jag att tre svenskar har gripits på flygplatser i Turkiet. I alla dessa fall har personerna på något sätt uttryckt missnöje med regimen i Turkiet via sociala medier, men den här killen har aldrig gjort något sådant. Det räckte med att han svarade på frågan var han skulle åka så nekades han inresa. Det är det märkligaste fallet under de 36 år jag har varit med, säger han.


"Turkiet blev besvikna"

Vidare menar han att Sverige har fått ett väldigt dåligt rykte i Turkiet, inte minst efter att Margot Wallström uttryckt kritik mot den nya turkiska lagen om åldersgränsen för samtycke till sexuella relationer sänktes till tolv.

- Efter kuppförsöket anser Turkiet att Sverige och Europa inte hyllade, Erdogans demokratiska ansträngningar, som man kallar det, tillräckligt mycket. När Margot Wallström sen gick ut och kritiserade den nya lagen blev man väldigt besvikna i Turkiet. Sedan är det svårt att avgöra om det hade något att göra med att Arvin greps, men jag tror att vi kommer att få höra om flera liknande fall framöver, säger Kurdo Baksi.

Expressen har sökt den turkiska ambassaden för en kommentar i frågan.

Källa - 2016-08-18 21:58

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+