Sveriges problem börjar med självbilden.

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Sveriges problem börjar med självbilden. - Sverige har problem.

I förorterna sätts bilar i brand. Uppgörelser med skjutvapen rapporteras nästan dagligen. Bara natten till tisdagen förekom i Malmö skottlossning på tre platser. I Stockholm greps samma natt fyra misstänkta för inblandning i en dödsskjutning i förorten Järvafältet. I Göteborg pågår en rättegång mot två män som åtalats för att med automatgevär ha skjutit ihjäl två personer och skadat ytterligare åtta på en restaurang.

Stenkastning mot brandmän och sjukvårdare har i de så kallade utanförskapsområdena blivit närmast vardag för anställda i blåljusyrken - de som är till för att skydda och hjälpa vid brott och olyckor. Vid en brand i Uppsala i förra veckan kan en person ha avlidit i samband med en brand till följd av att räddningstjänsten fördröjdes av stenkastare.

Under alliansregeringen och den moderata justitieministern Beatrice Ask genomgick polisen en omorganisation och fick kraftiga anslagshöjningar. Den länsvisa indelningen skrotades när polisen blev en enda myndighet samtidigt som 850 friska miljoner pumpades in i organisationen. Reformen fullföljdes efter regeringsskiftet 2014 och sedan några år ligger antalet anställda inom polisen kring 27 000. Cirka 19 000 är poliser, övriga är civilanställda.

Trots nyanställningar och budgetförstärkning verkar polisen ändå inte alltid kunna klara sin uppgift. Bilden av maffialiknande mord, brinnande bilar och brandmän hukandes i stenregn skaver också mot självbilden av ett tryggt land där konflikter löses med hjälp av kloka och effektiva myndigheter.

Men det är kanske dags att den revideras. Bilden av Sverige är en sak - men verkligheten verkar inte alltid leva upp till den.

För åttonde året toppar Sverige EU-kommissionens rankinglista över innovativa länder. Höga poäng för forskning, politik, flexibilitet och offentlig förvaltning ligger bakom ledarpositionen. Ändå skriker företagen efter ingenjörer samtidigt som unga väljer bort matte och naturvetenskap i skolan.

I internationella jämförelser kring integration och invandring från organisationen Migrant integration policy index, MIPEX, hamnar Sverige också i topp. Få länder har så ambitiös lagstiftning och reglering för att flyktingar och invandrare snabbt ska kunna komma i arbete och inlemmas i samhället. På pappret. I verkligheten fungerar invandring och integration vida bättre i länder som Kanada, USA och Australien, traditionella invandringsländer som konsekvent brukar hamna långt ner i MIPEX:s ranking.

Organisationen Transparency international brukar ge Sverige högsta betyg för brist på korruption. Ändå uppger till exempel en majoritet av tillfrågade byggchefer i Sverige enligt SvD att det förekommer både svartjobb, mutor och anbudsfusk i deras bransch. Att byggbranschen är utförare för det som stat, kommun och landsting för otaliga skattemiljarder bygger borde leda till eftertanke.

Röta har visat sig finna även långt upp i statsförvaltningen. Att chefer i landets skattemyndighet varnar höga makthavare att de är föremål för skatterevision är svårt att kalla för något annat än korruption. När dessutom Riksrevisionsverket, landets högsta granskande myndighet, visat sig ha tillsatt chefer baserat på vänskapsband och politiska åsikter snarare än på oväld och duglighet krackelerar bilden av ett opartiskt tjänstemannavälde i medborgarnas tjänst.

Trots att det finns fler poliser än någonsin brinner det och skjuts det i utanförskapsområdena. Chefer på Skatteverket varnar bekanta. Riksrevisorn anställer sina kompisar. Integrationspolitiken anses bra och internationellt framstående trots att det tar åtskilliga år innan ens hälften av flyktingarna kommer i arbete.

En del av det är självbilden.

Källa - 2016-07-19 17:18

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+