Syriernas rätt till värdighet

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Syriernas rätt till värdighet - Femåringen Omran Daqneesh sitter bedövad i ambulansen. Hela kroppen är grå efter att ha dragits ut från ett bombat hus i syriska Aleppo. Den vänstra ansiktshalvan är fläckad av blod. Han rör sitt ansikte, tittar ner i handen och ser blodet. Utan att säga ett ljud torkar han av handen mot sätet. Han sitter kvar alldeles tyst medan resten av familjen räddas.

Ett år har gått sedan världen såg den döde treåringen Alan Kurdi som spolades iland i Turkiet. I veckan spreds bilderna på Omran Daqneesh vars traumatiserade uppsyn påminde om att kriget inte har tagit slut. Dödssiffran har passerat 400 000 och miljontals är ännu på flykt.

Vi vet att chockerande bilder kan leda till politiska förändringar. Åsynen av Alan Kurdis livlösa kropp fick såväl organisationer som privatpersoner att hjälpa flyktingar runt om i Europa. Men idag vill flera europeiska länder stänga sina gränser. Och i USA har republikanen Chris Christie slagit rekord i osmaklighet genom att säga att inte ens föräldralösa barn under fem år från Syrien ska få komma in i landet.

Kommer då bilden på Omran Daqneesh att förändra något? Den syrisk-amerikanske läkaren Zaher Sahloul verkar skeptisk. Han har flera gånger lämnat tryggheten i Chicago för att resa till östra Aleppo som kontrolleras av rebeller. Han har vårdat barn så skadade och traumatiserade att han inte vetat vilka som har haft störst tur: de som dött eller de som överlevt.

I torsdags skrev Zaher Sahloul i The Guardian att barn som Omran Daqneesh inte är dockor som vi ska gråta över för att sedan gå vidare i livet. Omvärldens tårar hjälper bara om sorgen leder till handlingar. Och på fem år har insatserna varit knappa. Kina och Ryssland har använt sitt veto för att stoppa Syrien från att prövas i Internationella brottmålsdomstolen. Huset där Omran Daqneeshs familj bodde förstördes av Ryssland, ett land som vill ha beröm för sin kamp mot Islamiska staten men som samtidigt hjälper Syrien att bomba civilbefolkningen.

Situationen har varit brutal under så lång tid att jag knappt hade tårar kvar när jag såg bilden på Omran Daqneesh. Jag satt bara tyst. Efter ett tag mindes jag det syriska filmkollektivet Abounaddara som publicerade ett upprop i våras. De skrev om den "skamlösa exponeringen av syriernas mördade kroppar - något som hade varit otänkbart om offren hade varit amerikaner, fransmän eller belgare". Den internationella medierapporteringen, menade Abounaddara, har misslyckats med att skildra revolutionens sekulära understödjare: På alla bilder är Syriens diktator klädd i kostym medan resten av samhället har reducerats till jihadister och ett myller av flyktingar och skadade.

Kollektivet Abounaddara, som av säkerhetsskäl arbetar anonymt inifrån landet, framhåller syriernas rätt att "bestämma sin egen självbild utifrån principen om mänsklig värdighet". I flera år har Abounaddara därför släppt kortfilmer inifrån Syrien som skildrar såväl vardagen som slagfältet. Det är ofta poetiska dokumentärfilmer om människor som försöker hantera det omöjliga. Som kvinnan som försöker övertala en gammal tygförsäljare att gifta sig med hennes mamma: "Hon har just begravt sin andra man. " Tygförsäljaren svarar: "Tack, men jag vill inte ha en mansslukerska. Jag vill leva lite till. "

De skrattar glatt tillsammans. En liten stund av normalitet innan de tvingas tillbaka till vansinnet.

Man kan tycka att en sådan bild väger lätt mot katastrofbilderna, men den erbjuder syrierna något centralt: en identitet bortom al-Assads och jihadisternas tortyrkammare. Den påminner om drömmen som drev ut syrier på gatorna för fem år sedan, strax innan Omran Daqneesh föddes. Utopin som borde ha varit Omrans arvsrätt och inte ett dödshot.

Artikel. I fredags skrev Guardian om ett barnhem för föräldralösa i Aleppo. Ett mirakel för en stad som hjälporganisationer har svårt att nå.

Källa - 2016-08-21 13:17

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+