Ta gärna en strid för EU i alliansen, Björklund.

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Ta gärna en strid för EU i alliansen, Björklund. - Jan Björklund har varit partiledare i snart nio år och brukar låta som mest engagerad när han talar om skolan. Men nu är det en annan fråga som är så viktig att den enligt Björklund själv fick honom att skriva om sitt Almedalstal:

"Brexit kan trigga i gång fler länder och då finns det en risk att EU upplöses", sade han i Visby inför talet.

Skulle det hända så står vi där - med alla Europas problem kvar att lösa, men med ännu sämre förutsättningar att lösa dem. Det skulle bli svårare att hantera flyktingkrisen, att skapa nya jobb och hållbar tillväxt, för att bara ta några exempel.

Liberalernas partiledare började i brexit och berömde Storbritanniens premiärminister David Cameron för att han under de tre sista veckorna av den brittiska valkampanjen höll engagerade tal om varför Storbritannien borde stanna i unionen.

"Men vad hjälper det när brittiska politiker i 30 års tid sagt att allt har varit Bryssels fel, allt har skyllts på EU. "

Där finns en hård brexitläxa att lära för europeiska politiker: Det kan vara frestande att skylla sina inrikespolitiska tillkortakommanden på EU, men då ska man inte bli förvånad om de som lyssnar tror på det som sägs.

Liberalerna har kallats Sveriges EU-vänligaste parti. Ibland blir partiet allt för glättigt optimistiskt i sin EU-syn. Men Jan Björklund tillhör inte dem som "försummat att berätta varför samarbetet är viktigt". Att han i år ägnade stora delar av sitt Almedalstal åt EU-samarbetet var både vältajmat och lovvärt.

Liberalerna lanserar nu konkreta förslag på hur EU-samarbetet kan stärkas. Vissa av dem, som att Sverige ska delta fullt ut i eurosamarbetet, gå med i finanspakten och gå med i bankunionen, är inte fullt så vältajmade när exempelvis sydeuropeiska banker fortfarande krisar.

Andra - som att ta initiativ för att öka rörligheten för tjänster på den inre marknaden och att vässa samarbetet mot den gränsöverskridande brottsligheten och terrorismen samt att att möta migrationskrisen och den ryska aggressionen gemensamt - är brännande aktuella. Liksom klimatfrågan, som ju är lika viktig mellan de stora toppmötena. EU måste fortsätta att gå före och en gemensam miniminivå för koldioxidbeskattning vore ett steg i rätt rikting.

Det bästa sättet att stärka EU:s legitimitet är att leverera lösningar på de problem som medborgarna anser är mest angelägna.

Opinionsundersökningen Eurobarometern visar att kamp mot terrorismen och bekämpning av arbetslösheten enligt EU:s medborgare bör vara unionens främsta prioriteringar. Svenskarna skiljer sig en aning genom att sätta miljöfrågan ännu högre.

Storbritannien kommer troligen att lämna unionen i enlighet med resultatet av folkomröstningen. Men länder som Polen och Ungern, med sina nationalistiska regeringar, blir kvar. En annan av Liberalernas EU-punkter är helt central:

"Stärk medborgarnas grundläggande rättigheter. "

EU måste bli tuffare när det gäller att motverka brott mot grundläggande fri- och rättigheter i medlemsstaterna.

Det är extra viktigt när det som nu sveper fram en våg av populism och nationalism, när människor återigen tror att auktoritära ledare sitter inne med svar på komplicerade frågor och när liberala kärnvärden som individens frihet och rätt att forma sitt liv, lika rättigheter och respekt också för minoriteters rättigheter, är hotade.

"Vi ser hur extremism och populism får fotfäste och sprider sig över Europa. Främlingsfientliga partier har vuxit sig starka. Mänskliga rättigheter sätts på undantag", sade Jan Björklund i sitt tal.

Björklund verkar beredd att ta en strid inom alliansen för att lyfta EU-frågorna. Det gör han rätt i - och nu är rätt tid att göra det. På så sätt kan de liberala partierna samtidigt ta en strid för sig själva.

Söndagen var Jan Björklunds, på måndagen är det Centerpartiets och Annie Lööfs tur att leverera vässade förslag för ett långsiktigt hållbart EU.

Källa - 2016-07-03 20:43

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+