Ta tag i frågan om validering

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Ta tag i frågan om validering - Regeringens brist på handlingsförmåga hämmar kompetensförsörjningen. Validering är en nyckelfaktor dels för omställning och omskolning i näringslivet, inte minst för flyktingar, skriver företrädare för Svenskt Näringsliv och Unionen.

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Svenska företag och deras medarbetare, är beroende av att sådan kompetens som utvecklas i arbetslivet kan valideras och tillgodoräknas i högskolan. Det är en förutsättning för såväl kompetensförsörjningen som helhet, som för effektiva möjligheter till vidareutbildning och omställning.

Men trots att stora brister identifierats i lärosätenas förutsättningar att validera har inte ett enda av de förslag på nödvändiga förändringar som presenterades i Valideringsdelegationens utredning för ett och ett halvt år sedan genomförts av regeringen. Det är olyckligt.

Behoven är nämligen både omfattande och tilltagande. Allt fler företag tvingas ställa in planerad expansion till följd av att de inte lyckas rekrytera rätt kompetens. Samtidigt menar privatanställda tjänstemän att svårigheten att intyga sin kompetens för en ny arbetsgivare är det största hindret för att byta jobb. Med möjligheter till validering skulle såväl rörligheten som matchningen på arbetsmarknaden kunna stärkas.

Det finns dessutom anledning att tro att de flyktinginvandrare som kom 2015 och 2016, kommer söka sig till högskolan i relativt stora antal omkring 2020. För flera av dem kan validering göra stor skillnad i förväntad studietid och i slutändan antal år borta från arbetsmarknaden.

Menar regeringen allvar med att den vill främja det livslånga lärandet och underlätta kompetensförsörjningen förväntar vi oss att de förslag Valideringsdelegationen lagt snarast genomförs. Förslagen har fått ett brett stöd av såväl lärosäten som andra remissinstanser, och kan i samtliga fall genomföras av regeringen på egen hand:

Den valideringsdelegation som regeringen själv tillsatt har för ett och ett halvt år sedan, i enlighet med sitt uppdrag, lyft fram nödvändiga förändringar för att valideringen ska fungera bättre i högskolan.

Regeringen kan inte längre ducka i frågan. Menar den allvar med ambitionerna att skapa effektiva system för livslångt lärande i högskolan är det dags att skrida till handling.

Tobias Krantz
chef för utbildning, forskning och innovation på Svenskt Näringsliv
Mikaela Almerud
högskolepolitisk expert på Svenskt Näringsliv och ledamot i Valideringsdelegationens expertgrupp för högskolan
Martin Linder
ordförande Unionen
Jesper Lundholm
utbildningspolitisk expert på Unionen och ledamot i Valideringsdelegationen

Källa - 2019-12-26 14:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+