Tarantino tillbaka med Manson osande drama

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Tarantino tillbaka med Manson osande drama - Hollywoodskröna från Tarantino men ingen Netflixnärvaro när den 72:a upplagan av filmfestivalen i Cannes invigs.

Med en vacker hyllning till regissören Agnès Varda, som gick bort tidigare i år, på årets affisch drar den 72:a upplagan av filmfestivalen i Cannes igång idag.

En kommentar belyser ett ämne ur flera infallsvinklar. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Inviger gör Jim Jarmuschs "The dead don't die", en zombiekomedi med stjärnsprakande rollista - Bill Murray, Adam Driver, Tilda Swinton, Chloë Sevigny, Steve Buscemi, Danny Glover, Iggy Pop, Selena Gomez, Tom Waits - som lär bjuda på knasigheter med tveksamt underhållningsvärde (genren torde vid det här laget vara slutkörd, men kan någon väcka liv i den är det möjligen Jarmusch).

Juryordförande är i år den mexikanske regissören Alejandro González Iñárritu som får sällskap i juryn av bland andra Elle Fanning, Yorgos Lanthimos, Paweł Pawlikowski och Kelly Reichardt. Under den tolv dagar långa filmfesten ska de, som ansvariga för att utse vinnare i huvudtävlingen, ta del av filmer av festivalbekanta namn som Ken Loach, Xavier Dolan, bröderna Dardenne, Terrence Malick, Pedro Almodóvar och Bong Joon-ho.

Sverige representeras i år av Levan Akin. Regissören, som tidigare bland annat gjort SVT-serien "Äkta människor" och fantasyfilmen "Cirkeln", tävlar i sidosektionen Directors’ Fortnight med "And then we danced". Filmen är en svensk-georgisk-fransk samproduktion och spelades in i Georgien hösten 2018. Den handlar om Merab och partnern Mary som dansar i georgiska nationalkompaniet. Men när Merab förälskar sig i nykomlingen och rivalen Irakli sätts tillvaron i gungning.

Även i kortfilmssektionen finns svensk närvaro, här i form av Elin Övergaard som kommer till Cannes med sin "Ingen lyssnar" som vann Startsladden på Göteborgs filmfestival tidigare i år. Filmen skildrar ett stormöte på en skola där kommunen informerar om att ett nytt HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn ska öppnas i närområdet. Stämningen blir snabbt hätsk och de ogenerade fördomarna dominerar snart mötet. På bara 15 minuter är "Ingen lyssnar" ett träffsäkert, och möjligen uppgivet, destillat av samtidsdebatten.

Två teman har varit återkommande för Cannesrapporteringen de senaste åren: Netflix (icke)närvaro samt representation av kvinnliga regissörer bland de tävlande filmerna.

Efter 2017 ställer nu festivalen krav på att filmerna som visas måste få fransk biopremiär, något som blir närmast omöjligt för Netflix eftersom det skulle innebära att den franska Netflixpubliken skulle få vänta i tre år på att se filmerna; det långa tidsspann som reglerar tiden mellan biovisning och streamingpremiär för filmer i Frankrike. Däremot har sidosektionen Directors’ Fortnight i år tagit in Babak Anvaris Netflixskräckis "Wounds", med Armie Hammer och Dakota Johnson i huvudrollerna. Directors’ Fortnight är helt fristående och sköts av French Directors Guild.

Cannesfestivalen har sagt sig vilja arbeta för en jämnare fördelning av kvinnliga och manliga regissörer. Årets program inkluderar 13 kvinnliga regissörer, varav fyra i huvudtävlingen (lika många som rekordåret 2011). Totalt består årets program av 21 filmer i tävlan, 18 filmer i Un Certain Regard och 11 kortfilmer.

Mest förvånande vid programsläppet tidigare i april var att Cannesvännen Quentin Tarantinos Hollywoodskröna "Once upon a time in Hollywood" inte fanns med i programmet. Festivalchefen Thierry Fremaux meddelade att Tarantino var varmt välkommen men att den amerikanske regissören, vars "Pulp fiction" belönades med Guldpalmen 1994, fortfarande befann sig i klippningen av filmen.

Men i början av maj kom så det förväntade beskedet att filmen nu tagits ut till huvudtävlingen. I "Once upon a time in Hollywood" spelar Leonardo DiCaprio den före detta rosade tv-stjärnan Rick Dalton som försöker upprätta sin skådespelarheder. Tillsammans med sin stuntman Cliff Booth (Brad Pitt) ger han sig ut på en odyssé i drömfabriken för att göra sig ett namn i de sista skärvorna av Hollywoods guldålder 1969. Att Dalton bor granne med Sharon Tate (Margot Robbie) som mördades av Mansonfamiljen i augusti samma år innebär att deras historier kommer att vävas samman.

Även om programmet är veterantungt finns mängder av godbitar som sticker ut, som "Les misérables" av Ladj Ly, "The Lighthouse" av Robert Eggers, Annie Silversteins "Bull" och "Portrait of a lady on fire" av Céline Sciamma.

Filmfestivalen i Cannes invigs den 14 maj och pågår till den 25 maj.

Årets festival pågår den 14-25 maj. Juryordförande är Alejandro González Iñárritu.

Hederspalmen, Palme d'or d'Honneur, tilldelas i år den franske skådespelaren Alain Delon.

Årets affisch föreställer regissören Agnès Varda under inspelningen av ”La pointe courte”.

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson

Chef SvD Näringsliv: Maria Sundén Jelmini (vik)

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-05-14 09:54

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+