Toppar möts inför toppmöte

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Toppar möts inför toppmöte - EU-ledarna träffas i ordförandelandet Maltas huvudstad Valletta i morgon bitti för något som plötsligt blivit ett betydligt tyngre möte än det var tänkt från början.

Ursprungligen skulle mötet bara samla de 27 länder som blir kvar i EU när Storbritannien gjort sitt brexit för en diskussion om framtidens EU. Men sedan lades en rejäl genomgång av flykting- och migrationsläget in dessutom, liksom samtal om det "internationella läget".

Det sistnämnda har blivit extra i ropet efter Donald Trumps intensiva start som president i Washington. Den nya USA-ledningens minst sagt ljumma inställning till EU och euron har skapat oro och fått EU-ledningen att till och med kalla USA för ett av de "hot" som unionen just nu står inför.

"Ett allt mer beslutsamt Kina, Rysslands aggressiva politik gentemot Ukraina och dess grannar, krig, terror och anarki i Mellanöstern och Afrika, där radikal islam spelar en stor roll, samt oroande uttalanden från den nya amerikanska administrationen bidrar till att göra vår framtid högst oförutsägbar", skriver permanente rådsordföranden Donald Tusk i ett brev till EU-ledarna inför mötet i Valletta.

Flera av ledarna kommer till Malta med pinfärska erfarenheter från många av de länder och ledare utanför EU som nu ska diskuteras. Storbritanniens premiärminister Theresa May - som är med på morgondagens inledande möten, men sedan åker hem när de övriga diskuterar livet efter brexit - träffade Trump i Washington i förra veckan.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel träffar Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i Ankara i dag, då dessutom Ungerns premiärminister Viktor Orbán tar emot Rysslands president Vladimir Putin i Budapest.

Samtidigt är Libyens premiärminister Fayez al-Sarraj i Bryssel där han bland andra träffar EU:s utrikeschef Federica Mogherini.

Källa - 2017-02-02 05:09

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Ulf kristersson stärk gränsen
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+