Tre nazister åtalas för tre bombdåd

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Tre nazister åtalas för tre bombdåd - Tre män åtalas för inblandning i de uppmärksammade bombdåden i Göteborgsområdet. En åtalas för att ha tillverkat alla tre bomberna, en annan för att ha tillhandahållit sprängmedel. Den tredje för att ha placerat ut en bomb, uppger Åklagarmyndigheten.

"Vi har arbetat brett och förutsättningslöst. Det är fråga om mycket allvarlig brottslighet. Vi påstår att gärningarna är politiskt motiverade och att målen för attackerna ligger i linje med sådana mål som den Svenska vit-maktmiljön har intresse av att angripa", säger åklagaren Mats Ljungqvist i ett pressmeddelande.

Det var i november i fjol som en bombladdning detonerade utanför Syndikalisternas lokaler i Göteborg. I början av januari sprängdes ytterligare en bomb vid ett tillfälligt flyktingboende i västra Göteborg. En i personalen skadades allvarligt i båda benen. Senare samma månad upptäcktes en tredje bomb på ett flyktingboende på en camping i Lilleby, på Hisingen i Göteborg. Bomben kunde desarmeras och ingen skadades.

När det stod klart att dåden var kopplade till varandra överflyttades ärendet till riksenheten för säkerhetsmål.

- Vår uppfattning är att samtliga tre misstänkta är eller tidigare har varit medlemmar i NMR, har åklagare Mats Ljungqvist förklarat.

En av männen, som är i 50-årsåldern, misstänks för delaktighet i alla tre dåden. Han misstänks också för försök till mord i samband med sprängningen i västra Göteborg som skadade en man i boendets personal. Hemma hos 50-åringen har polisen hittat både ett sprängmedelsförråd och instruktioner för hur man bygger bomber likt dem som använts vid dåden.

En annan man i 20-årsåldern misstänks för delaktighet i sprängningen vid syndikalisternas lokal, medan den tredje mannen, också han i 20-årsåldern, kopplas till bomben på Lilleby camping.

Två av de tre huvudmisstänkta sitter sedan i början av februari häktade. Den tredje släpptes i slutet av mars efter att ha suttit häktad i två månader. Även andra personer har varit intagna till förhör i anslutning till dåden, men för dem har det inte funnits grund för häktning.

Diskussioner om huruvida bombdåden borde kallas för terrorbrott eller inte har förts. I en intervju med SVT Nyheter Väst säger åklagaren att det är möjligt att det blir så till slut.

- Det är inte uteslutet att brotten kommer att rubriceras som terrordåd. I förundersökningen fokuserar vi mycket på motivet och vad vi kommer fram till är avgörande, menar Mats Ljungqvist.

Den antirasistiska stiftelsen Expo följer och kartlägger bland annat den Nordiska motståndsrörelsen.

- Vi kan konstatera att alla tre tidigare varit aktiva medlemmar och deltagit i demonstrationer för NMR, säger Anders Dalbro på Expo.

De misstänkta avböjer via sina advokater att kommentera åtalet. Alla nekar till brott. Rättegången väntas starta den 21 juni och är beräknad att ta fyra dagar.

Källa - 2017-06-09 09:43

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+