Tumme ner då går Tyskland mot nyval

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Tumme ner då går Tyskland mot nyval - Socialdemokratiska ledare i EU bönfaller Martin Schulz att förnya regeringsalliansen med Angela Merkel för att gemensamt bygga ett socialt EU. Men först måste han övertyga djupt skeptiska medlemmar på SPD-kongressen. Blir det tummen ner går Tyskland sannolikt mot nyval nästa år. Blir det grönt ljus rycker en storkoalition närmare.

BONN Här är vad som talar för och emot en ny regering med Merkel och SPD.

En analys belyser ett ämne ur flera infallsvinklar. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Bayerska muskelspel. Inte bara Merkels CDU utan också det bayerska CSU sitter vid regeringsbordet om koalitionen förnyas. För många socialdemokrater är detta en knockout-fråga. I synnerhet som nuvarande bayerska finansministern Markus Söder håller på att ta över makten från den stridbara men ändå pragmatiska CSU-ledaren Horst Seehofer.

Markus Söder som i början av nästa år tar över som bayersk regeringschef driver en hård linje i flyktingpolitiken som går på tvärs med socialdemokraternas positioner. Inför avgörande delstatsval nästa år gör Söder allt för att vinna tillbaka väljare från det radikala högerpartiet AfD och pockar på en övre gräns för flyktingar på 200 000 om året. Det är något som SPD bara inte kan acceptera.

CSU är också starkt kritiskt till socialdemokratiska hjärtfrågor som en reform av det tudelade sjukförsäkringssystemet med offentliga kassor flertalet löntagare och privata försäkringar för höginkomsttagare.

Pressen utifrån är enorm. Sedan Martin Schulz på valnatten den 24 september lovade att inte förnya storkoalitionen med CDU/CSU har läget förändrats radikalt. Angela Merkels försök att sy ihop en regering med liberalerna och miljöpartiet har stupat och socialdemokraterna riskerar att framstå som oansvarigt och egoistiskt om partiet går i opposition.

I de tyska medierna haglar det kommentarer som "Tyskland har inte råd att vänta på SPD:s terapi" eller "Varje dag utan regering blir landet fattigare". Liknande signaler kommer från stora delar av näringslivet som framför allt vill ha stabilitet - även om det skulle innebära skattehöjningar som SPD kräver.

Dessutom är alternativen är inte särskilt attraktiva. Många anser att en minoritetsregering under Merkel skulle leda till en mer dynamisk demokrati. Men Tyskland är för viktigt för att "ledas som vid en vinprovning" där man testar än det ena än det andra, som förre utrikesministern Joschka Fischer sa häromdagen.

Ännu mer skrämmer nyval. Det skulle vara som manna från himlen för invandrings- och islamkritiska högerpartiet AfD.

EU det nya dragplåstret. Frankrikes president Emmanuel Macron ligger i startgroparna för att förnya EU men är dömd att vänta så länge Tyskland inte har en ny regering. I flera telefonsamtal har han de senaste dagarna vädjat till Schulz att gå in i regering och kämpa för ett modernare och mer socialt EU.

Ännu högre är förväntningarna i Grekland. I ett sms till Schulz skriver den grekiska premiärministern Alexis Tsipras enligt medierna: "Glöm inte att en sann vänsterpolitik inte består i att hålla den egna identiteten ren utan att kämpa för förändringar och reformer. "

Detta kan öppna en väg ut ur den låsta situationen. Räkna med att Martin Schulz kommer att göra EU till en huvudfråga på kongressen. Inte minst som han i valrörelsen fick hård kritik för att han inte spelade ut EU-kortet utan amatörmässigt hoppade från ena inrikespolitiska fråga till den andra.

SPD har nu chansen - så kommer argumentet att lyda - att ersätta Merkels fantasilösa sparpolitik med investeringar och sociala reformer som ska göra EU mer attraktivt bland medborgarna. Ett gyllene tillfälle som SPD inte får missa.

Källa - 2017-12-07 10:00

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+