Tungt bakslag för Merkel i val

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Tungt bakslag för Merkel i val - Kristdemokratiska CDU har länge legat jämnt i opinionsundersökningarna med högerpopulistiska Alternativ för Tyskland (AFD). När vallokalerna stängde på söndagseftermiddagen pekade de första prognoserna som publicerades av tv-kanalen ZDF på att CDU får 20 procent och därmed blir tredje största parti i Mecklenburg-Vorpommerns delstatsparlament, efter AFD som får 21,5 procent.

- Grädden på moset är att vi har gått om Merkels CDU. Kanske är det här början på slutet för Merkels tid som förbundskansler, säger AFD:s toppkandidat, som har det svenskklingande namnet Leif-Erik Holm.

AFD blir en nykomling i Mecklenburg-Vorpommerns parlament, men finns redan representerat i hälften av Tysklands sexton delstatsparlament.

Största parti är CDU:s koalitionspartner - både i delstaten och på nationell nivå - socialdemokratiska SPD som får 30 procent. Den styrande koalitionen tappar gemensamt 8,6 procent, om vallokalsundersökningens siffror står sig i det slutliga valresultatet, men behåller majoriteten.

AFD har tidigare gjort klart att man i och för sig gärna vill samarbeta med CDU, men i så fall utan Merkel vid rodret. I nästa års val kan Angela Merkel komma att ställa upp för en fjärde mandatperiod som förbundskansler.

Men det politiska klimatet i Tyskland har hårdnat och mycket pekar på att AFD tar plats i förbundsdagen - med sin anti-islamiska och starkt invandringskritiska retorik som vind i seglen.

Många väljare i Mecklenburg-Vorpommern, Tysklands fattigaste och mest glesbefolkade förbundsland, har uppgett flyktingfrågan som avgörande för hur de tänker rösta.

- En miljon flyktingar har kommit hit (till Tyskland). Det finns pengar till dem, men inga pengar för att höja pensionerna i öst till samma nivåer som i väst, säger en pensionerad lärare, som inte vill uppge sitt namn, syftande på att pensionerna generellt är lägre i de före detta kommuniststyrda tyska delstaterna.

Mecklenburg-Vorpommern tog emot 25 000 asylsökande under förra året, vilket är långt färre än många andra delstater.

Merkel vädjade under lördagen till väljarna i delstaten att bevara den styrande koalitionen mellan CDU och socialdemokratiska SPD, som med 28 procent stöd i ZDF:s mätning visserligen ser ut att backa rejält men fortfarande behålla positionen som största parti i delstaten.

Vallokalerna stängde klockan 18 svensk tid.

Mecklenburg-Vorpommern ligger i nordöstra Tyskland, i det tidigare DDR. Läget vid Östersjökusten har gjort delstaten till ett populärt semestermål.

1,6 miljoner människor bor i Mecklenburg-Vorpommern. Största staden är Rostock, med 203 000 invånare. I förbundslandshuvudstaden Schwerin bor 91 000 människor.

Valdeltagandet är lågt. I förra delstatsvalet 2011 gick bara 51,5 procent av befolkningen och röstade. I valet till förbundsdagen 2013 var valdeltagandet i Mecklenburg-Vorpommern 65,3 procent.

Högerextrema NPD är representerat i delstatsparlamentet.

Källa: Mecklenburg-Vorpommern, Statista

Alternativ för Tyskland (AFD), eller Alternative für Deutschland som det heter på tyska, grundades 2013.

Partiet fick ett snabbt uppsving i opinionen, men misslyckades med att komma in i förbundsdagen samma år.

Till en början fokuserade partiet på följderna av eurokrisen, som man ansåg hade hanterats felaktigt av Merkelregeringen. Sedan 2015 har den politiska inriktningen blivit allt mer nationalkonservativ.

Delstatsvalen i Sachsen-Anhalt, Rheinland-Pfalz och Baden-Württemberg tidigare i år var en stor framgång för AFD. I Sachsen-Anhalt fick partiet 24 procent av rösterna och blev därmed näst största parti.

Källa: Bundeszentrale für politische Bildung.

Källa - 2016-09-04 19:11

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Ulf kristersson stärk gränsen
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+