Turkiet kan skicka syriska rebeller till Libyen

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Turkiet kan skicka syriska rebeller till Libyen - En infekterad konflikt är på väg att spilla över i en annan.

Turkiet överväger att skicka syriska rebellsoldater till striderna i Libyen, uppger fyra högt uppsatta turkiska källor för Reuters.

Turkiet har blivit ombett av Libyens internationellt erkända regering att skicka soldater, vilket den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan sagt att man kommer att göra.

Enhetsregeringen i Tripoli, som leds av Fayez al-Serraj, ligger i strid med en rivaliserande regering i östra Libyen, som har styrkor under ledning av krigsherren Khalifa Haftar och som stöds av Ryssland, Egypten, Förenade Arabemiraten och Jordanien.

I Syrienkriget är Turkiet allierat med en rad olika rebellmiliser mot den syriska regimen och andra rebellgrupper. De flesta turkstödda grupper enas inom alliansen Syriska nationella armén, som har gått längst fram i Turkiets markoffensiv i norra Syrien.

Den oppositionella och Storbritannienbaserade krigsbevakaren Syriska människorättsobservatoriet gör gällande att 300 Turkietallierade syriska rebeller stationerats i Libyen och att fler just nu tränas i turkiska militärläger.

Inga sådana förflyttningar har gjorts, enligt Reuters källor, men regeringen uppges luta åt att göra dem.

- Det finns inget slutgiltigt beslut om hur många medlemmar (syriska rebellsoldater) som kommer att åka dit, säger en av Reuters källor.

I ett formellt steg har Turkiets presidentkansli lagt fram en motion i parlamentet om att skicka soldater till Libyen, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Anatolia. Det största oppositionspartiet CHP har motsatt sig militär inblandning i Libyen.

Libyen styrdes i drygt 40 år av den hårdföre diktatorn Muammar Gaddafi, som tog makten i en statskupp 1969. Under arabiska våren 2011 utbröt protester som snabbt utvecklades till ett fullskaligt inbördeskrig. Regimen föll ihop under hösten då även Gaddafi dödades i samband med att han greps.

Därefter har mer eller mindre kaos rått i Libyen. Väpnade miliser slåss mot varandra och kontrollerar olika delar av territoriet. Terrorgruppen Islamiska staten (IS) har en stark närvaro i landet.

Efter en maktkamp 2014 bildades två regeringar. I Tripoli, huvudstaden i den västra änden av landets Medelhavskust, finns en internationellt erkänd enhetsregering, kallad GNA.

Tobruk, en kuststad i öst, är säte för en annan regering som stöds av krigsherren Khalifa Haftar som i april 2019 inledde en militär offensiv mot huvudstaden.

Parallellt med det instabila läget har Libyen också blivit en knutpunkt för smuggling av migranter och flyktingar till Europa, inte minst från afrikanska länder söder om Sahara.

Källor: Landguiden (UI) med flera.

VD, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-12-30 17:04

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+