Två petade kan göra comeback i regeringen

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Två petade kan göra comeback i regeringen - Om Stefan Löfven får fortsätta som statsminister i en rödgrön regering stödd av C och L kan det ändå bli en rejäl ommöblering i regeringen.

Här är ministrarna som kan försvinna - och tillkomma - om Löfven får ja i helgen.

Hon var en oväntad värvning till MP och blev en uppmärksammad kulturminister under Stefan Löfven. Bah Kuhnke har på kort tid lyckats bli en tung spelare inom MP och ses som en mycket trolig efterträdare till språkrörsposten.

Hon skulle nog definitivt vara aktuell för att fortsätta som minister, om det inte vore för att hon är partiets toppnamn till EU-parlamentsvalet i vår.

Inrikesminister Anders Ygeman syntes överallt flyktinghösten 2015. Hans popularitet var stor och det talades om honom som efterträdare till Stefan Löfven. Men i samband med it-skandalen vid Transportstyrelsen tvingades Ygeman bort från regeringen i slutet av sommaren 2017.

En vecka senare valdes han till gruppledare i riksdagen. Sedan tog han även över styret av S i Stockholms stad.

Det som talar emot Ygeman är om C och L skulle lägga in något slags veto. Men inom S tycker de flesta att petningen var trams. Och han verkar själv vara intresserad av en comeback.

- Jag hade väldigt roligt när jag satt i regeringen och skulle absolut kunna tänka mig att göra det någon gång i framtiden igen, har han sagt till Expressen.

Hon var en stigande stjärna inom Socialdemokraterna och gick från osynlig till en stark debattör. När gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic (S) släppte taget om sin tunna ministerportfölj lyckades hon ta plats.

En politisk comeback är inte omöjlig för Sveriges yngsta minister vars avgång beklagades både från vänster och höger.

Det var efter en konsert med Noel Gallagher i Köpenhamn som hon åkte hem över Öresundsbron och fastnade i en nykterhetskontroll - och ministerkarriären var över för denna gång.

Många inom partiet vill se att hon kommer tillbaka. Så sent som för en vecka sedan öppnade hon för en comeback i en intervju med Expressen.

Som 19-åring fick Aida Hadzialic en plats i kommunfullmäktige i Halmstad, som 23-åring blev hon kommunalråd. Som 27-åring blev hon Sveriges yngsta minister.

Gustav Fridolin var underbarnet som fick det tufft när han väl nådde toppen, under åren i Löfven-regeringen där partiet tvingades till tuffa kompromisser. Nu har han aviserat att han ska lämna politiken, och ett nytt språkrör ska väljas i vår. Det innebär att han med allra största sannolikhet inte kommer att bli minister i en ny regering.

Han har förvisso sagt att han är beredd att ta på sig ett nytt ministerjobb fram till kongressen i maj 2019, men också att han inte kommer att gå in i nästa val som heltidspolitiker.

Hon utsågs till migrationsminister sensommaren 2017 efter att Morgan Johansson tog över sparkade Anders Ygemans roll. Sedan dess har hon bland annat sagt att det vore rimligt att Sverige tog emot runt 14 000 asylsökande per år.

Att hon skulle kunna sitta löst handlar om att Löfven skulle kunna tänkas vilja göra en nystart när det gäller migrationen.

De andra partierna, C, L och MP, har en annan inställning i vissa frågor rörande migrationen och där kan Fritzon eventuellt bli en belastning om Löfven vill signalera nystart.

Han är något av en doldis som figurerat i spekulationerna under många år kring en möjlig ministerpost i en S-ledd regering. I nuläget är han vd och koncernchef för liv- och sakförsäkringsbolaget Folksam.

Under åren 1994 till 2006 arbetade Henriksson på finansdepartementet och senare var han planeringschef och statssekreterare.

Maria Ferm är en tung spelare med lång erfarenhet inom Miljöpartiet. Hon nämndes i spekulationerna för en ministerpost 2014 men då blev hon gruppledare i riksdagen i stället.

Ferm är även talesperson i migrationspolitiska frågor. Hon har tagit stor plats i debatterna och nämns av flera som en viktig spelare.

Det som talar emot henne är att hon är relativt smal i kompetens, och så pass fokuserad på migrationsfrågor. Och S vill nog knappast släppa migrationsområdet till MP.

Han är landsbygdsministern som har haft svårt att komma ut i debatten. Få har koll på hans frågor och på vem han är - trots att han är en av de mest aktiva ministrarna i sociala medier.

Han kommer från de så kallade skogslänen, men hans ställning där är egentligen inte så stark. Det som också talar emot honom är att han sett till åldern når pensionsåldern.

I uppgörelsen ingår en överenskommelse om arbetsrätten, en mycket känslig fråga för arbetarrörelsen i allmänhet och fackföreningsrörelsen i synnerhet. Det finns spekulationer om att Löfven för att blidka facken skulle ta in någon med facklig bakgrund.

Då skulle enligt uppgift Tobias Baudin, förbundsordförande i Kommunal, kunna vara ett sådant namn.

Även andra äldre fackpersoner skulle kunna vara aktuella. Enligt uppgift vill inte LO-bossen Karl-Petter Thorwaldsson bli minister.

Tf

Källa - 2019-01-11 21:59

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+