Twitter räddade saudisk 18 åring från utvisning

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Twitter räddade saudisk 18 åring från utvisning - Sociala medier kan utgöra skillnaden mellan liv eller död. Åtminstone för 18-åriga Rahaf Al-Qunun som flydde från sin saudiska familj.

"De kommer att döda mig", varnade hon när Thailand var på väg att skicka hem henne. Responsen från tusentals följare stoppade utvisningen.

Saudiska Rahaf Mohammed Al-Qunun landade i Bangkok i lördags. Hon var på väg till Australien, dit hon hade ett turistvisum, för att söka asyl där. Orsaken var hennes familj som hon hävdar hindrar henne att leva det liv hon vill. I stället utsattes hon för fysiskt och psykiskt våld.

En kommentar belyser ett ämne ur flera infallsvinklar. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

"Jag älskar livet och arbetet och jag är väldigt ambitiös, men min familj hindrar mig från att leva", berättar hon på sociala medier.

Vid ett tillfälle höll de henne inspärrad i månader för att hon hade klippt sig.

I Saudiarabien måste varje kvinna ha en manlig förmyndare vars tillstånd krävs för att hon ska få resa, arbeta eller gifta sig. Kung Salman lättade upp reglerna häromåret, men det är inte alltid som förändringarna tillämpas.

Enligt Global Gender Gap Report 2018 är Saudiarabien det nionde minst jämställda landet i världen.

Under ett besök med familjen i Kuwait lyckades Rahaf Mohammed Al-Qunun fly och ta sig till Thailand. Därifrån hade hon som sagt tänkt åka vidare till Australien, men det gick inte. För redan innan hon ens landat hade saudiska myndigheter kontaktat den thailändska gränspolisen.

- De sa att hon hade rymt från sina föräldrar och att de var oroliga för hennes säkerhet, förklarade gränspolisens chef Surachate Hakparn.

Rahaf Mohammed Al-Qunun fråntogs sitt pass och spärrades in på ett hotellrum i anslutning till flygplatsen. När hon fick veta att hon skulle skickas tillbaka till sin familj blev hon desperat.

Hon startade ett Twitterkonto och började skriva ut sin nöd:

"Jag är flickan som flydde från Kuwait till Thailand, mitt liv står på spel och jag befinner nu i verklig fara om jag tvingas återvända till Saudiarabien. "

Inom kort hade hennes konto tusentals följare som kunde läsa om hur hon utsatts för våld när hon ville välja sitt eget liv - och att hon har lämnat islam och är ateist - vilket är straffbart med döden enligt saudisk lag.

När hon upptäckte att hennes elektroniska visum till Australien inte längre fanns kvar på nätet skickade hon ut ett vädjan:

"Utifrån 1951 års flyktingkonvention och 1967 års tilläggsprotokoll ansöker jag, Rahaf Mohammed, om flyktingstatus i vilket land som helst som kan skydda mig från att skadas eller dödas".

Vänner och supportrar skickade vidare vädjan till ett antal länder och ambassader - däribland den svenska - men den thailändska polisen var obeveklig. På måndagen förmiddag skulle hon sättas på ett flyg till Kuwait.

När de kom för att hämta henne barrikaderade hon dörren och tusentals av hennes över 90 000 Twitterföljare uttryckte sitt stöd för henne på sociala medier. En av dem var australiska senatorn Sarah Hanson-Young, som krävde att hennes regering snarast skulle utfärda resedokument åt Rahaf.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) påminde också om hur 24-åriga saudiskan Dina Ali Lasloom hindrades från att ta sig till Australien på flykt undan ett tvångsäktenskap 2017.

Lasloom bands med silvertejp och bars skrikande ombord på ett flygplan i Manilla av sina farbröder. Sedan dess har hon inte setts till. Ingen vet om längre är i livet, enligt HRW.

Men Rahaf Mohammed Al-Qunun räddades - åtminstone för stunden. De thailändska myndigheterna gav med sig och lät FN:s flyktingorgan UNHCR få ta hand om henne. Det utreder nu hennes asylskäl, en process som uppges ta fem dagar.

Under tiden har Australiens regering sagt att den kommer att ta emot Rahaf Mohammed Al-Qunun om UNHCR bedömer att hon behöver skydd. Annars inte. Hennes far och bror har också rest till Bangkok för att få hem henne, men enligt UNHCR väljer hon själv om hon vill träffa dem.

Sociala medier har på senare tid fått mycket kritik för att sprida hat, narcissism och "fake news". Men Rahaf Mohammed Al-Qununs fall visar också att de kan ha avgörande betydelse för människors liv. Det är inte illa.

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson (vik)

Chef SvD Näringsliv: Maria Sundén Jelmini (vik)

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-01-08 22:40

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+