Tysklands nya terrorlagar politisk teater

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Tysklands nya terrorlagar politisk teater - Fler poliser, snabbare utvisning av flyktingar som begår brott, och indraget medborgarskap för den som strider för terrorgrupper - så vill tyska regeringen höja säkerheten i landet. Även på andra håll i Europa höjs röster om hårdare lagar mot terror och extremism.

Den tyske inrikesministern Thomas de Maizière presenterade i dag ett åtgärdspaket som ska ge myndigheterna större möjligheter i kampen mot terror och extremism. I framtiden ska den som strider för terrorgrupper i utlandet kunna förlora sitt tyska medborgarskap, givet att personen har ett annat medborgarskap, om regeringen får sin vilja igenom.

Dessutom ska flyktingar och migranter som begår brott kunna utvisas snabbare med hjälp av nya regler, sade de Maizière på en presskonferens. Polisen bör enligt de Maizière förstärkas i fyrsiffrig storleksordning, utöver de 3250 nya tjänster inom den federala polisen som redan tillkännagivits.

Kristdemokratiska inrikesministrar på delstatsnivå vill gå ännu längre - med 15000 nya poliser, mer videoövervakning och förbud mot heltäckande slöja, enligt ett internt dokument som public service-bolaget ARD har tagit del av.

Något burkaförbud är inte aktuellt, enligt de Maizière.

- Ett generellt förbud för burka anser jag vara konstitutionellt problematiskt, säger han.

Både regeringens och delstatsministrarnas förslag är en direkt reaktion på de senaste veckornas attentat i Europa, säger Rüdiger Schmitt-Beck, professor i statsvetenskap vid universitetet i Mannheim.

- Det hade varit närmast häpnadsväckande om den här typen av förslag inte hade kommit. Och att de hörs från just de kristdemokratiska inrikesministrarna är helt logiskt, säkerhet har alltid varit ett centralt politikområde för CDU och CSU, säger han.

Även avskaffande av möjligheten till dubbelt medborgarskap är uppe för diskussion, något som skapat oro i den tyska regeringskoalitionen. Det dubbla medborgarskapet är en hjärtefråga för socialdemokratiska SPD, som samregerar med Merkels CDU. de Maizière vill dock inte ändra på de nuvarande reglerna.

Källa - 2016-08-11 08:00

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+