Ullenhag Invandring innebär en kostnad

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Ullenhag Invandring innebär en kostnad - Favoritkandidaten Erik Ullenhag håller på att tappa ledningen till utmanaren Nyamko Sabuni, som ifrågasätter hans invandringspolitik. Nu försvarar Ullenhag gamla uttalanden - och erkänner fel - i en intervju med SvD.

I vissa länder orsakar partiledarbyten hårda debatter och smutsiga kampanjer. Men när Liberalerna nu ska byta ledare är tonläget till största delen vänskapligt, och de tre kandidaterna Erik Ullenhag, Nyamko Sabuni och Johan Pehrson är under sina framträdanden överens i det mesta.

Nyamko Sabuni gjorde ett avsteg från den linjen förra veckan när hon påstod att Erik Ullenhag "blundar" för problem orsakade av invandringen. Senare backade hon delvis från påståendena.

När SvD intervjuar Erik Ullenhag i Järva, där han gästar den pågående politikerveckan, svarar han diplomatiskt om den hårda kritiken från Sabuni.

- Nyamko Sabuni är en bra person, och det är Johan Pehrson också. Däremot har jag en annan bakgrund med ett socialt engagemang. Där kan det finnas skillnader mellan kandidaterna. Men jag tror att om jag ska försöka ena partiet så är det viktigt att jag är lite försiktig med hur jag uttalar mig om de andra kandidaterna.

46-åriga Erik Ullenhag är sedd som "partiledningens kandidat" och favorit att ta över efter Jan Björklund. Men den mer kontroversiella Nyamko Sabuni ger nu oväntat hårt motstånd.

På fredagen hade länsförbunden i Gävleborg, Jönköping, Sörmland, Norrbotten, Västernorrland, Västmanland och Östergötland röstat för eller föreslagit Sabuni. Bara Uppsala och Stockholms stad har hittills ställt sig bakom Ullenhag.

På söndag kan partiledarstriden i praktiken avgöras, när de stora länsförbunden Skåne och Västsverige ska fatta beslut om vilken kandidat man föredrar.

Trots att Ullenhag nuförtiden är återhållsam i sina uttalanden har han tidigare varit en stridbar person inom partiet. När dåvarande Folkpartiet i början av 2000-talet skärpte rättspolitiken och integrationspolitiken beskrevs han som en "vänsterliberal" som var emot språktest för nya medborgare och ökade polisbefogenheter.

I mediearkiven finns gott om citat från en politiker med en helt annan framtoning än dagens Erik Ullenhag.

Han har uppmanat till "amnesti för gömda flyktingar", skrivit att "svensk politik behöver inte Moderaterna" och kritiserat "hårdare straff och enkla populistiska lösningar".

Om han blir partiledare måste han företräda flera av de förslag han tidigare var emot. Han kandiderar i dag med en slogan om att skapa ett "snällare Sverige", en formulering som påminner om Folkpartiets valkampanj 1998 om ett "mänskligare Sverige".

Partiet fick rekordlåga 4,7 procent av rösterna i 1998 års val, och den då 26-årige LUF-ordföranden sa att en del av valförlusten berodde på att kampanjbudskapet var "mumbo-jumbo" och tomma ord.

Hade inte 1998 års Erik Ullenhag sagt samma sak om din nuvarande slogan?

- Det vet jag inte. Ägnar du dig åt politik länge finns det saker du tyckt genom historien som varit fel. Jag var emot Öresundsbron. Det var dumt. Däremot tror jag att vi i dagens klimat ska försöka stå upp för ett lite snällare samhälle, säger Ullenhag.

I debatten om partiledarskiftet framhåller flera politiker och debattörer på högerkanten att Erik Ullenhag hade en alltför mjuk linje som integrationsminister 2010-2014.

Kritikerna lyfter bland annat fram den hemsida som den dåvarande regeringen lanserade 2011 om påstådda myter om invandringen. Ett av påståendena som avfärdades som falskt var att invandringen kostar "tiotals miljarder kronor varje år".

- Att här och nu prata om situationen för åtta år sedan är inte så intressant, för vi beskrev den verklighet som rådde då. Det har hänt ganska mycket sedan dess. 2015 hade vi 11 000 asylsökande i veckan och det kunde ingen förutse, säger Erik Ullenhag nu om formuleringen.

Men redan då ifrågasattes påståendet?

- Det där granskades enormt och var otroligt debatterat, men det är nästan tio år sedan. De flesta landade i att det som stod var riktigt för vi utgick från den forskning som fanns. Sedan ska du aldrig ducka för att det är en kostnad med flyktinginvandring. Det är investeringar ett samhälle ska göra.

Trots de tuffa beslut som väntar under mandatperioden vill Erik Ullenhag inte uttala sig om de frågor som splittrar partiet, som vem man vill bilda regering med efter nästa val.

Finns det inte en risk att man inte vet vilken sorts ledning man får med dig när du är så försiktig?

- Väljer man mig så får man en ledare som kan ena partiet, vilket är helt nödvändigt när vi är så svaga som vi är nu. Man får en ledare med en bred politisk erfarenhet som har en förståelse för företagandets villkor, och som vill skapa ett samhälle som ser de mest utsatta.

Liberalerna ska utse en ny partiledare på sitt landsmöte den 28 juni. De tre kandidaterna har alla haft tunga uppdrag inom partiet.

Erik Ullenhag har en lång bakgrund inom Liberalerna/Folkpartiet. Han blev partipolitiskt engagerad som 15-åring och var 1997-1999 ordförande för ungdomsförbundet LUF.

Ullenhag var bland annat integrationsminister 2010-2014. Nyamko Sabuni hade samma post 2006-2010. Johan Pehrson, den tredje kandidaten, är ekonomisk-politisk talesperson.

Tf

Källa - 2019-06-14 12:14

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+