Unicef Brister i stöd åt asylsökande barn

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Unicef Brister i stöd åt asylsökande barn - FN-organet har jämfört fyra EU-länder och anmärker att Sverige har den snävaste lagstiftningen när det gäller möjligheten för barn att stanna av humanitära skäl, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

I Sverige ges informationen om utvisning bara till föräldrarna, vilket gör att barnen många gånger inte vet vad som ska hända.

- Man ser inte barn som individer med egna rättigheter, barnen blir bihang till sina föräldrar, och det tycker vi är allvarligt, säger Christina Heilborn, chefsjurist vid Unicef Sverige, till Ekot.

Sverige får plus för att vara ett land där asylsökande barn ges rätt till utbildning, sjukvård och socialt stöd under hela vistelsen, men Unicef pekar bland annat på att vi till skillnad från Nederländerna saknar en särskild myndighet, skild från motsvarigheten till Migrationsverket, som arbetar specifikt med återvändande.

Den myndigheten tar enligt Unicef särskilt ansvar för barn under utvisningsprocessen och följer också upp situationen för ensamkommande barn efter återkomsten till ursprungslandet, vilket inte görs från svensk sida, och det är en åtgärd som Unicef anser att Sverige bör vidta.

- Det behövs framför allt en barnanpassad återvändandeprocess, där barn ses som individer och får information, stöd och hjälp direkt riktat till dem. Det handlar också om att få utbildning och kompetensutveckling hos personal och myndigheter, och sedan även en uppföljningsmekanism som måste inrättas, säger Christina Heilborn.

Källa - 2019-11-06 02:03

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Ulf kristersson stärk gränsen
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+