Upprört om förortsbråk och välfärdsvinster i tv debatt

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Upprört om förortsbråk och välfärdsvinster i tv debatt - Statsminister Stefan Löfven (S) och Miljöpartiets nya språkrör Isabella Lövin anklagar Alliansen för oroligheterna i förorten. Det fick SVT:s partiledardebatt att tända till.

Debattens första halvlek handlade framför allt om segregation och migration. Isabella Lövin anklagade den förra regeringen för oroligheterna i utsatta förorter.

- Vad vi ser nu är resultatet av väldigt stora nedskärningar av välfärden och underhållet av våra miljonprogram, säger hon.

Lövin debuterade i partiledardebatten. Hon blev nytt språkrör för MP så sent som för drygt två veckor sedan.

Anklagelsen fick Moderatledaren Anna Kinberg Batra att tända till redan från start.

- Det var sorgligt att man börjar med partipolitiskt käbbel direkt, säger hon.

Men Lövin stod fast vid sin attack och hävdade att Alliansen "skurit ned på välfärden" med skattesänkningar på 140 miljarder. Statsminister Stefan Löfven (S) betonade att "nolltolerans" ska råda mot stenkastning mot blåljuspersona, men även han anklagar Alliansen för oroligheterna.

- Det är så tramsigt att man tar sig för pannan, säger Liberalernas Jan Björklund.

Centerledaren Annie Lööf krävde att statsministern lägger fram förslag som visar att han menar allvar med nolltolerans.

- Vi behöver mer verkstad och inte bara snack, säger hon.

KD:s Ebba Busch Thor höjde hettan ytterligare genom att anklaga statsministern för att inte tydligt markera mot sexuella trakasserier. Hon hävdar att statsminister tycker det är okej att asylsökande som sexuellt ofredar kvinnor får stanna i Sverige. KD vill att de som döms för sådana brott utvisas.

- Påstå aldrig att jag accepterar att någon sexuellt ofredar kvinnor, aldrig, aldrig någonsin, säger Löfven.

Alliansledarna gjorde i torsdags ett gemensamt besök i Stockholmsförorten Husby, vilket Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt raljerade över:

- De var där och spatserade och bjöd över varandra om gummikulor, vattenkanoner och utegångsförbud.

SD:s Jimmie Åkesson krävde mer polisiära åtgärder mot oroligheterna i förorterna. Han anklagade alla de övriga partierna för att ha misskött invandringspolitiken under många år. Åkesson vill bland annat att samhället ställer hårdare krav.

- Man kan inte bete sig som man gjorde i sitt tidigare hemland, man måste anpassa sig, säger Åkesson.

Regeringen stramar nu åt migrationspolitiken tillfälligt i tre år genom att i regel bara tillfälliga uppehållstillstånd får utfärdas och genom att det blir svårare att återförena familjer.

SD vill gå längre när det gäller att strama åt flyktingmottagningen, men stödjer liksom M regeringens lagförslag. L och KD är kritiska till att det blir svårare för familjer att återförenas. V tänker rösta nej till hela lagförslaget.

MP:s kongress beslutade nyligen att partiet ska arbeta för att den tuffare migrationspolitiken upphör så fort som möjligt. Språkröret Lövin hävdar dock att partiet står bakom regeringens politik.
- Kongressen var också väldigt tydlig med att man stödjer att vi sitter i regeringen och man stödjer också den här överenskommelsen, säger hon.

Andra halvan av debatten började med Vattenfalls försäljning av den tyska brunkolsverksamheten. MP:s Lövin fick frågan om MP kan acceptera att den säljs, trots att partiet vill att kolet ska stanna i marken. Hon hänvisade till den prövning av affären som regeringen nu håller på med.

- Vi har lagar och regler att förhålla oss till. Vi kan inte göra något som senare kan kritiseras utifrån de lagar och regler som finns, säger Lövin.

Som väntat attackerades hon av V-ledaren Jonas Sjöstedt.

- Om ni säljer kolet till det här tjeckiska skurkföretaget, då är ni ingen grön regering, säger Jonas Sjöstedt.

- Ni har det i er hand, det viktigaste klimatbeslutet i modern tid.

KD:s Busch Thor ville ha besked om regeringen tänker avveckla eller sänka effektskatten på kärnkraft. Statsminister Löfven hänvisar till de pågående energisamtalen mellan blocken.

- Det är sällsynt obegåvat att köra den förhandlingen i tv, säger Löfven.

M-ledaren Kinberg Batra hävdade att Löfven blir irriterad när kärnkraften kommer på tal. Statsministern tycker att det är hårresande att Allianspartierna totalt nonchalerar de pågående energisamtalen genom att kräva besked från honom i tv.

Löfven uppgav dock att kärnkraften ska avvecklas.

- Men aldrig på ett sådant sätt att näringslivet skadas, säger han.

Källa - 2016-05-29 22:04

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+