USA stänger gränsen mot Mexiko

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

USA stänger gränsen mot Mexiko - Fotgängare och trafik som tar sig via gränsstationen San Ysidro mellan de två storstäderna San Diego och Tijuana har stoppats, enligt den amerikanska tull- och gränsmyndigheten.

Hundratals migranter som vandrat till gränsen från olika länder i Centralamerika försökte att ta sig över ett metallstängsel för att komma in i USA. De bröt sig ur en grupp som gick längs en gränsbro, vittnar en AFP-fotograf.

Än finns bara knapphändiga detaljer om händelsen men nyhetsbyrån AP skriver på Twitter att polis på USA-sidan skjutit tårgas mot de migranter som försökt forcera gränsen.

Tidigare under söndagen twittrade USA:s president Donald Trump att "alla stannar i Mexiko".

"Om det av någon anledning blir nödvändigt kommer vi att STÄNGA vår södra gräns. Det finns inte en chans att USA, efter decennier av överträdelser, kommer att fortsätta finna sig i denna kostsamma och farliga situation!", fortsatte presidenten.

Det tvärsäkra utspelet kom efter uppgifter i The Washington Post om att Mexiko och USA har nått ett avtal om att migranter som söker asyl i USA ska tvingas vänta på besked i Mexiko. Tidningen citerar rentav Mexikos tillträdande inrikesminister Olga Sánchez Cordero, som tycks bekräfta att det finns en överenskommelse.

Men själv har hon förnekat uppgifterna.

"Det finns inte något som helst avtal mellan den framtida federala mexikanska regeringen och USA", skriver Sánchez Cordero i ett uttalande, enligt den mexikanska tidningen Excélsior.

Den tillträdande regeringens fokus gällande migrationsfrågan ligger i stället på att se till så att de centralamerikanska migranter som befinner sig i Mexiko får sina mänskliga rättigheter tillgodosedda och att de försäkras möjligheter till mat, sjukvård och boende.

Hon konstaterar också att den nya administrationen inleder sitt mandat först den 1 december.

Människor som flyr akut fattigdom och extremt gängvåld i länder som Honduras, Guatemala och El Salvador har länge tagit sig norrut i hopp om ett bättre liv i USA. Men migrationen har den senaste tiden fått mer uppmärksamhet än vanligt sedan en större grupp med flera tusen människor, som har vandrat tillsammans genom Centralamerika, gjort USA:s president särskilt upprörd.

Följ

Källa - 2018-11-25 22:04

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Ulf kristersson stärk gränsen
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+