Utredningen mot Assange läggs ner

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Utredningen mot Assange läggs ner - Sex månader efter förhören med den våldtäktsmisstänkte Julian Assange kom besked i dag från överåklagare Marianne Ny.

Den rättsprocess som tog sin början efter ett Sverigebesök 2010 är nu över för svensk del.

"Med hänsyn till att alla möjligheter att driva utredningen framåt nu är uttömda framstår det [. . . ] inte längre som proportionerligt att upprätthålla beslutet om häktning av Julian Assange i hans frånvaro och att vidhålla den europeiska arresteringsordern", skriver överåklagare Marianne Ny i sin underrättelse till tingsrätten.

"Jag har därför i dag upphävt beslutet om häktning av Julian Assange i hans frånvaro".

I ett annat dokument till tingsrätten meddelar hon att förundersökningen läggs ner.

Men det är inte säkert att Assange nu tar första bästa plan till Ecuador där han har politisk asyl.

- Det första man behöver göra är förmodligen att söka garantier från brittiska myndigheter om att han inte grips av något annat skäl, sade en av Wikileaksgrundarens advokater, Melinda Taylor, tidigare till TT.

Både brittiska och amerikanska myndigheter har "konsekvent vägrat bekräfta eller dementera" om det finns en begäran om utlämning till USA, säger Taylor. Hon påpekar också att Assange beskylls för brott mot villkoren för sin borgen när han gick till Ecuadors ambassad.

Våldtäkten som Assange misstänks för skedde i augusti 2010. Från Sverige åkte Assange till Storbritannien där han efter diverse rättsliga turer tog sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London 2012 och beviljades asyl.

Assange har inte velat återvända till Sverige för att höras då han hävdat att det funnits risk för att Sverige då skulle utlämna honom till USA. Där är han brottsmisstänkt på grund av Wikileaks publiceringar av tusentals militära och diplomatiska dokument.

Källa - 2017-05-19 11:09

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+