Vad händer om SD går förbi M?

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Vad händer om SD går förbi M? - Gårdagens opinionsmätning av DN/Ipsos var ledsam läsning för Anna Kinberg Batra (M). Två år före valet är hennes parti tillbaka på valresultatet kring 23 procent och försprånget mot de rödgröna är utraderat.

Samtidigt fortsätter Jimmie Åkesson att ligga väldigt högt.

När Fredrik Reinfeldt grundade "Nya Moderaterna" och besegrade Göran Persson i valet 2006 var det genom att kopiera delar av Socialdemokraternas politik och retorik.


Konservativ signalpolitik

Nu försöker Anna Kinberg Batra med en liknande strategi för att vinna väljare från SD. Hon har övergett mitten och gått åt höger med konservativ signalpolitik som "svenska värderingar" och minskad invandring.

På Aftonbladets debattsida har hon i princip bett om förlåtelse för sin tidigare flyktingliberala linje.

Men det verkar inte ha fungerat, partiets siffror ligger långt under Fredrik Reinfeldts 30 procent från valet 2010. Risken, om utvecklingen fortsätter, är att M närmare valet blir mindre än SD. Tanken måste tänkas, i Danmark är Dansk folkeparti exempelvis största borgerliga parti.


Upprepning av 2002

Vad händer då?

Om inte siffrorna vänder snart kan valet 2018 mycket väl bli en upprepning av valrörelsen 2002. Dåtidens moderater lyssnade inåt, till de redan frälsta som ville ha sänkt skatt och som ogillade välfärdsstaten. Partiledaren Bo Lundgren (M) övergav marginalväljarnai mitten och lovade gigantiska skattesänkningar. Han fick lite drygt 15 procent av rösterna.

Den som lyssnar inåt bland dagens moderater får höra kommunalråd som inte vill ta emot invandrare och medlemmar som vill samarbeta med SD. I två år har dessa grupper nu fått bestämma färdriktningen - med känt resultat.

Det Anna Kinberg Batra däremot har lyckats med är att sätta Jimmie Åkesson i ett nytt ljus. När Moderaterna närmat sig SD har de samtidigt gett honom delvis rätt i sin politik.


Feltänkt från början

Förmodligen var strategin feltänkt från början. Det går helt enkelt inte att möta ett högerpopulistiskt antietablisse-mangsparti genom att kopiera politik och tonläge. Ingen har heller någonsin lyckats med detta.

Dessutom har Moderaterna sedan de grundades 1904 främst varit de välbeställdas parti.

Att försöka sälja detta som en motkraft till etablissemanget, och som ett parti som lyssnar på "vanligt folk", är att gapa över väldigt mycket.

Moderaterna har den senaste veckan omvärderat sitt tonläge i sociala medier. De borde ta chansen att ompröva resten av valstrategin också.

Källa - 2016-11-26 00:26

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+