Valet handlar om mycket mer.

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Valet handlar om mycket mer. - Lag och ordning, invandring och sjukvård. Det är de viktigaste frågorna i valet, enligt opinionsinstitutet Demoskop. Inte klassikerna vård-skola-omsorg och jobben, jobben, jobben.

Som man frågar får man svar - och de här frågorna är viktiga. Men viktigast?

Till vänster hörs längtansfulla suckar om en tydlig vänster-höger-debatt, som bottnar i lika delar nostalgi och valtaktik: att skrämma med högerspöket har alltid varit vänsterns bästa superkraft. Också högern önskar enkelhet, att allt misshagligt går att vifta bort som "vänster" och den rödgröna regeringens misslyckande.

Medan det som upptar många människors tankar är något helt annat: earth hour och #metoo, dieselbilar och plastpåsar, ensamkommande unga flyktingar och välfärden.

Klimatet, mänskliga rättigheter, feminism och frihet å ena sidan. Drömmar om starka ledare, tydliga nationer och traditionella värderingar å andra sidan. En uppdelning i GAL och TAN, med statsvetarspråk: grön-alternativ-liberal, versus traditionell-auktoritär-nationalistisk.

Vi lever i alfahannarnas tid. I Kina har president Xi Jinping sett till att han kan sitta som en kommunistisk kejsare på livstid. I Ryssland kröns president Vladimir Putin en gång till. I USA befäster Donald Trump sin ställning med twitter och infall. TAN, absolut

Också i det forna Östeuropa står traditionella värderingar högt i kurs och högerextremismen positionerar sig på flera håll i Europa.

Sverige är inget undantag - vilket nybildade Alternativ för Sverige är ett tecken på. Eftersom allt är relativt kan dessa extremister rentav få SD att framstå som ett parti bland andra.

Då gäller det att orka lyfta blicken från svartmålningen av dagens - trots allt välfungerande - Sverige och ta sikte på framtiden. Välja frihet och tilltro till människans förmåga, motverka polariseringen, hålla ihop samhället och hålla fast vid tilliten. Demokratin.

Källa - 2018-04-02 17:27

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Ulf kristersson stärk gränsen
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+