Vem behöver egentligen Miljöpartiet?

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Vem behöver egentligen Miljöpartiet? - Vem behöver egentligen Miljöpartiet? Efter valet 2002 ville dåvarande Folkpartiet bilda regering med C, KD och MP. På den tiden var Moderaterna det ondaste onda och fick därför nöja sig med att passivt stödja. Språkrören Maria Wetterstrand och Peter Eriksson gick mellan Socialdemokraterna och den folkpartistiska mittenalliansen. Man förhandlade oblygt med båda sidor. MP stod för en tredje väg. En helt egen kraft. Och alla trodde sig behöva Miljöpartiet.

Det trodde länge Alliansen också. I synnerhet hoppades man knyta MP till sig efter valet 2010 där man förlorade den egna majoriteten. Därför övergav dåvarande moderatledaren Fredrik Reinfeldt den egna migrationspolitiken - som hade utformats och presenterats av Elisabeth Svantesson, Ulf Kristersson och Tobias Billström (DN 16/2 2009) - och anammade Miljöpartiets. Ett historiskt misstag, inte bara för Alliansen utan även för Sverige. Men ställde du frågan till en miljöpartist om vad de hade uträttat i svensk politik kunde de bland annat peka på detta. Trots att Socialdemokraterna förlorade 2006, och MP förlorade sin uttalade samarbetspartner, fortsatte de att prägla Sverige långt mer än deras opinionssiffror borde ha tillåtit.

En ny konfliktlinje skär genom svensk politik. Egentligen är den inte ny, men den har blivit allt viktigare. GAL-TAN ersätter inte vänster-höger uppdelningen, men sätter fokus på andra slagfält. GAL står för Grön, Alternativ, Libertarian och TAN för Traditionell, Auktoritet, Nationell. Under lång tid har pendelrörelsen i Sverige rört sig mot att bli mer GAL(en). Crescendot nåddes förmodligen i Europaparlamentsvalet 2014 där Miljöpartiet fick 15,4 procent och Feministiskt Initiativ 5,5. Gustav Fridolin och Soraya Post, som Fi skulle skicka till Strasbourg, segerdansade i fontänen på Mariatorget i Stockholm. MP var redan Sveriges tredje största parti efter valet 2010, och utropade SD som huvudmotståndare till att bli det efter valet 2014. GAL vs TAN, alltså.

Men SD blev nästan dubbelt så stort som MP i riksdagsvalet, och avståndet har drygats ut sedan dess. Pendeln svänger i dag snarast bort från GAL-värderingarna i svensk politik.

Det var svårt att urskilja Miljöpartiet i partiledardebatten i söndags. Som Anders Rönmark, politisk redaktör för Tidningen Ångermanland och Örnsköldsviks Allehanda, uttryckte saken på Twitter: "Det man kommer att komma ihåg är att det var väldigt lite rekvisita (om man bortser från att Löfven tog med sig ett MP-språkrör)". I valrörelsen 2014 viftade MP:s språkrör med den numera ökända kolbiten i nästan varenda debatt. I år fattade de beslut om att sälja brunkolen i Tyskland. "Vi kommer aldrig att försvåra för människor att komma till Sverige", skrev språkrören i samma valrörelse (DN 30/5 2014). Nu har man infört den striktaste migrationspolitiken Sverige har haft på mycket lång tid. Striktare än den SD gick till val på. Man har varit med och byggt Förbifart Stockholm, trots att MP försökte stoppa det. Bromma flygplats låter man vara kvar, trots att MP ville stänga den och bygga bostäder i stället. Vilka löften finns ens kvar att svika?

På frågan om hur man ska lösa integrationsfrågan svarade Fridolin i partiledardebatten att man skulle införa avdrag för att köpa reparationer. Det tycks vara ett konkret bidrag till regeringspolitiken från Miljöpartiet. Det återstår dock att se om vi når Europas lägsta arbetslöshet genom att asylsökande blir skräddare och kylskåpsreparatörer.

Miljöpartiet är sprunget ur miljö- och fredsrörelsen. Nu höjer man försvarsanslagen tillsammans med Socialdemokraterna. Som Gudrun Schyman, partiledare för Fi, skriver på Twitter: "Fridolin och MP är nu helt fångade i krigsretoriken. Stolt över miljardrullning till det militära försvaret. Det svänger i politiken!".

Statsminister Stefan Löfven är däremot jättenöjd. MP har visat en "otrolig regeringsduglighet", säger han (Aftonbladet 29/9). Läs: De har vikt ned sig för Socialdemokraterna till och med i sina profilfrågor. I Demoskops senaste mätning belönades man med ett stöd som vinglar på riksdagsspärren - 4,1 procent. Det lägsta på tio år. Så belönas de för att ha blivit socialdemokratisk rekvisita. Vad finns ens kvar av partiet när man har svikit alla viktiga vallöften? Vem behöver egentligen Miljöpartiet nuförtiden?

Källa - 2016-10-10 19:05

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+