Vi är tillbaka till en realistisk migrationspolitik

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Vi är tillbaka till en realistisk migrationspolitik - Ekonomisk-politiska talespersonen Elisabeth Svantesson tycker att Moderaterna tänkte fel om SD och att Arbetsförmedlingen kan läggas ner. Och hon tycker det ska bli kul att stå mot finansministern i valrörelsens debatter.

Du var arbetsmarknadsminister i ett år. Vad innebar ministererfarenheten för din syn på politiken?

Det här är en text från SvD Ledare. Ledarredaktionen är partipolitiskt oavhängig med beteckningen obunden moderat.

- Jag fick en bredd av erfarenheter och kom in som minister under ett valår, där förväntningen på mig var att jag skulle ut och ta debatt. Det var inte lika uttalat att jag skulle göra reformer, vilket jag gärna hade tagit tag i eftersom det fanns en reformtrötthet i regeringen. Jag gillar att se problem och hitta lösningar. Det kan man göra i regeringsställning, jag fick blodad tand.

Vad var det som fick dig att börja engagera dig partipolitiskt när du var 28 år?

- Jag har ingen bakgrund i MUF, samhällsintresset beror på min gymnasielärare i Östersund som väckte den ådran i mig. 1995, när S hade tagit över igen, var jag 28 år och drog slutsatsen att jag inte bara kunde sitta hemma. Jag ville vara med och påverka och anade inte då vad det skulle innebära för min resa.

Vilken är den viktigaste orsaken till att det blev M, och till exempel inte KD?

- M:s fokus på ansvar och frihet passar mig. Jag var medlem i KD några få månader, men jag kände mig inte hemma där. Det var viktigt för mig att skilja på religion och politik.

Klimatkollen med Jenny Stiernstedt. De viktigaste klimatnyheterna direkt i din inkorg.

År 2009 blev du invald i Riksrevisionens styrelse. Vilket skulle du säga var det största problemet för den organisationen?

- Generellt har vi för lite fokus på revision och att mäta effektivitet. Använder vi skattepengarna på rätt sätt och utkräver vi ansvar? Riksdagen är för dålig på att titta bakåt och lära av historien. Nu har vi en ny översyn av Riksrevisionen, som ska slutredovisas i december. Jag tror man ska ha en, inte tre, revisorer. Den konstruktionen kan ha legat bakom en del problem.

En hel del gör uppror mot sin kristna uppväxt och blir Guds barnbarn. Men du är fortfarande Guds barn… hur har du gjort revolt?

- Som tioåring tog jag ett genomtänkt beslut och det har hållit i sig. Gudstron finns lika stark som då, och jag har inte gjort någon stor revolt men jag har förändrat mitt att se på saker i förhållande till min egen uppväxt. Fast jag har inte känt något stort behov av att göra revolt.

Du har en licentiatexamen i nationalekonomi. Vilken är den största skillnaden mellan det akademiska och det politiska livet?

- Politiken är friare. Jag är väldigt glad över min utbildning, och att jag skrivit min licentiatavhandling. Men jag kom också fram till att jag är väldigt mycket politiker, mer det än forskare. I politiken förenar man att ställa frågor om vad något beror på, med hur man ska lösa det. Jag har arbetat med att ompröva Moderaternas migrationspolitik och förhandlade med regeringen under flyktingkrisen. Där går en röd tråd i vem jag är.

Din avhandling visade att nyanlända i kommunala introduktionsprogram, hade lägre sannolikhet än andra att få ett arbete. Vad drog du för slutsats?

- Det är naturligt att det finns en viss inlåsningseffekt när man som nyanländ finns i ett introduktionsprogram. Men vi måste se till att människor i tid kommer ut på arbetsmarknaden. 2010 gjorde vi förändringar så att man ska ha mer kontakt med arbetsmarknaden. Men det bekymrar mig att det inte går bättre för nyanlända i dag, än för fem år sen. Och vi kommer att ha stora problem om fem år, därför behövs det stora reformer nu. I denna fråga är regeringen handlingsförlamad. Vi har under flera decennier varit inriktade på att omhänderta, i stället för att påpeka att individen måste göra sig anställningsbar.

Din inriktning är integration och arbetsmarknad. Är det dags att lägga ner Arbetsförmedlingen?

- Arbetsförmedlingen är en dysfunktionell myndighet som inte fungerar, den behöver läggas ner.

Från "öppna era hjärtan" till "hjärta och hjärna", hur skulle du beskriva utvecklingen av M:s migrationspolitik?

- Den förra mandatperioden var mer en parentes i moderaternas historia. Under perioden innan skrev Ulf Kristersson, Tobias Billström och jag två debattartiklar där vi talade om ordning och reda i migrationspolitiken och värderingar i integrationsfrågan. Det borde vi ha genomfört mer av, men det gjorde vi inte.

- Det fanns en rätt stor uppslutning då i partiet, men vi sa i stället att om vi pratar integrationsproblem så ger vi SD en plattform. Det var tvärtom. Nu är det självklart att kunna diskutera volym, det var det inte då. Vi hade kunnat undvika stora problem om vi vågat redan då. Nu är vi tillbaka till en realistisk moderat migrationspolitik.

Vilket område kommer att vara M:s starkaste i valrörelsen?

- Att vi är väl förberedda att genomföra reformer som Sverige behöver nästa mandatperiod. Försvar, trygghet och sjukvård var viktiga beslut på M-stämman. Vi är i en högkonjunktur, då ska man göra viktiga strukturreformer. Det ska vi möta väljarna med i valet.

Först var du side-kick till AKB, nu till Ulf Kristersson. Vad är skillnaden?

- Jag är en lagspelare men också min egna person. Ulf och jag har en lång historia där vi arbetat med migrationspolitik och suttit i samma partiledning och regering. Jag har förtroende för att han kommer att leda oss i valrörelsen och jag har en viktig roll att fylla. Jag är bra på att prioritera och kan fatta beslut, är en konkret politiker.

Nu är du ekonomisk-politisk talesperson och kommer ställas mot finansminister Magdalena Andersson i valrörelsen. Hur ska du bemöta henne?

- Moderaterna har helheten och vågar ta tag i Sveriges problem. Jag tror det bästa sättet att mötas i en debatt är med en genomtänkt politik, och jag är övertygad om att Sverige behöver stora reformer. Det tänker jag påminna henne om, i varje debatt.

Vad tycker du är allra roligast att göra när du är ledig?

- När jag firade min 50-årsdag nyligen bjöd jag vänner och familj att bada bubbelpool och äta middag tillsammans, det gillar jag. Jag är en relationsperson som gillar att umgås med familj och vänner.

Källa - 2017-10-28 07:00

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Ulf kristersson stärk gränsen
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+