Vi ska inte tillbaka till migrationskrisen 2015

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Vi ska inte tillbaka till migrationskrisen 2015 - Nygamla migrationsministern Morgan Johansson säger att den stora uppgiften för mandatperioden är att skapa långsiktigt hållbar migrationspolitik. En utredning ska tillsättas och bred parlamentarisk förankring krävs, enligt honom.

- Vi ska inte tillbaka till 2015, säger Morgan Johansson.

Sedan migrationsminister Heléne Fritzon lämnat regeringen blir Morgan Johanssons nya titel justitie- och migrationsminister - precis som han var tidigare under perioden 2014-2017.

Varför har Sverige inte en renodlad migrationsminister?

- Jag skulle säga att det skulle bli en för liten portfölj. Hos mina kollegor i övriga EU är det vanliga faktiskt att migrationsfrågorna kombineras också med andra frågor.

En viktig uppgift kommande mandatperiod är enligt Johansson att se till att vi inte åter får en migrationskris som 2015. Till sommaren löper den tillfälliga lagen om uppehållstillstånd ut.

- Vi kommer att lägga ett förslag till riksdagen om att förlänga den tillfälliga lagen enligt uppgörelsen med Centern och Liberalerna. I den uppgörelsen ligger också att återinföra familjeåterföreningsmöjligheterna för de alternativt skyddsbehövande, säger Morgan Johansson.

Den stora uppgiften för mandatperioden blir enligt honom att skapa en "långsiktigt hållbar migrationspolitik som har bred parlamentarisk förankring".

Vad innebär en långsiktigt hållbar migrationspolitik?

- Det är det som vi ska diskutera i en parlamentarisk utredning som vi kommer att behöva tillsätta, under de här två åren som vi nu förlänger den tillfälliga lagen. Vi har efter krisen haft ett antal tillfälliga lösningar, vi måste skapa en sammanhängande migrationspolitik som har en bred förankring.

När kommer den?

- Den måste fram innan den tillfälliga lagen löper ut. Så det måste lösas under den här mandatperioden.

Kommer vi att se en liberalisering av invandringspolitiken nu, i och med uppgörelsen mellan S, MP, C och L?

- Jag vill inte föregå den parlamentariska utredningen. Vi behöver diskutera det här på djupet med de andra partierna, jag tror att det finns en mycket bred samsyn kring att vi inte igen kan hamna i ett läge då vi får en ny migrationskris som 2015, då det under kort tid stundtals kom 10 000 asylsökande i veckan till Sverige.

En slutsats som Johansson drar är att Sverige inte kan ha en lagstiftning som i en alltför hög utsträckning avviker från vad övriga EU-länder har. Förhandlingar på EU-nivå om migrationspolitiken behöver göras parallellt.

Jimmie Åkesson (SD) menar att det kommer att bli mer invandring i och med S-MP-C-L-uppgörelsen, eftersom både Miljöpartiet och Centerpartiet driver en mer liberal migrationspolitik, bland annat i fråga om familjeåterförening.

- Jag gör inte bedömningen att familjeåterförening kommer att få de effekter som han kanske befarar. Vi har haft några sådana diskussioner genom åren, exempelvis när vi lyfte id-kontrollerna. Då var det också många som sa att det kommer innebära att vi hamnar i kris igen. Så blev det inte, säger Morgan Johansson

Tf

Källa - 2019-01-21 18:21

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+