Vilken magstark dubbelmoral från EU parlamentet

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Vilken magstark dubbelmoral från EU parlamentet - Grillningen av fransyskan Sylvie Goulard i EU-parlamentet skulle handla om EU:s försvarsindustri, men slutade i pajkastning om hennes extrainkomster och pengarullning under tiden hon var EU-parlamentariker. Dubbelmoralen är slående.

Detta är en kommentar. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

BRYSSEL. I en vecka har EU-parlamentet hållit förhör med de 26 kandidaterna till jobben som nya EU-kommissionärer - en från varje EU-land minus Tyskland, eftersom tyska Ursula von der Leyen redan är spikad som ny kommissionsordförande, och minus Storbritannien, som man redan räknar bort.

Kandidaterna har grillats om sina kunskaper om EU och ställts mot väggen om sina ideal och framtidsvisioner. Några förhör har varit svettigare än andra.

Ylva Johansson (S) fick tuffa frågor om sin inställning till flyktingmottagande och gränskontroller, till exempel. Ändå var EU-parlamentarikernas förhör av Johansson som en smekning på kinden jämfört med förhöret av Sylvie Goulard.

Fransyskan skulle få frågor om sin framtida roll som ansvarig för försvarsindustrifrågor, men fick ägna det mesta av tretimmarsförhöret till att värja sig från attacker om sina extrainkomster och misstankar om svinn med EU-pengar.

Goulard utreds av det franska rättsväsendet, misstänkt för att under åren då hon var EU-parlamentariker ha registrerat partipersonal som hennes assistenter i Bryssel och fått ut löner för dem från EU-administrationen, när de i själva verket arbetade hemma i Frankrike. Detta är ett solklart brott mot reglerna: det är inte tillåtet att ta EU-pengar till hemmapolitiken.

Goulard attackerades också under förhöret för att hon jämte jobbet som EU-parlamentariker med en månadslön på motsvarande 94 000 kronor också fått en lön på mellan 110 000 och 140 000 kronor från en amerikansk tankesmedja.

"Vi behöver en kommissionär vars skandaler inte riskerar att äventyra viktiga EU-projekt", sammanfattade den stora högergruppen EPP, där moderater och kristdemokrater från hela Europa sitter, Goulards förhör.

Det är oerhört magstarkt uttalande: just EPP-gruppen har i år efter år, omröstning efter omröstning, röstat nej till alla försök att skärpa kontrollen av pengar som EU-parlamentariker kan plocka ur systemet, och reglerna för vilka eller hur stora sidouppdrag man får ha jämte sina uppdrag som folkvalda.

EU-parlamentet är generöst med pengar, och ställer inga frågor om hur de används. Det är i stort sett fritt fram för varje ledamot att pumpa över 300 000 EU-kronor i månaden rakt ner i partikassan (eller sina egna fickor), om han eller hon vill.

Alla EU-parlamentariker får förutom sina egna löner och dagtraktamenten en pott på motsvarande omkring 270 000 kronor i månaden till assistenter och annan kontorspersonal, samt 48 000 kronor till, lite diffust, "allmänna utgifter" (de så kallade kontorspengarna). Inga redovisningar för hur pengarna används krävs.

EU-pengarna är därför en skänk från ovan för små partier - Sylvie Goulards och andra - som vill använda dem till att betala hemmapolitikens löner, kontorshyror, kampanjer, evenemang, resor och så vidare.

Det är knappast en slump att hela partiledningen för det brittiska EU-kritiska partiet Ukip, som knappt aldrig haft några folkvalda på hemmaplan och därför inte fått stora partistöd hemma, är eller varit EU-parlamentariker. Ukip har levt på EU-pengar.

Att EU-parlamentarikerna har åsikter om Goulards extrainkomster är också magstarkt. EU-parlamentariker ska enligt internreglerna redovisa extraknäck på sina officiella parlamentssidor. Men ingen kontrollerar att redovisningen faktiskt görs.

Det finns ledamöter som man bara genom att läsa tidningarna kan konstatera måste arbeta nästan heltid som exempelvis partiledare, lokalpolitiker och företagare i sina hemländer, vid sidan av jobbet som EU-parlamentariker, men som ändå lämnat raderna om sidojobb tomma i sina redovisningar.

Cecilia Wikström, som petades från Liberalernas EU-kandidatlista i våras, för att hon vägrade lämna två styrelseuppdrag - extrajobb som hon tjänar 70 000 kronor i månaden på - var en riktig lättviktare.

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-10-05 11:11

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+