Ygeman Läget är väldigt ansträngt

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Ygeman Läget är väldigt ansträngt - Krisropen från polisen blir högre och högre.

Inrikesminister Anders Ygeman, S, står i kontakt med polisledningen om läget och lovar extra resurser om situationen blir långvarig.

- Självklart har jag diskuterat med både Dan Eliasson och den andra polisledningen om både våra krav och förväntningar som finns från riksdag och regering och också den ansträngda situationen vi har, säger Anders Ygeman, S, inrikesminister.

Först var det Migrationsverket. I samband med förra årets ovanligt stora flyktingmottagande fick myndigheten stora svårigheter att klara av sitt uppdrag.

Nu har krisen kommit till polisen. Fler och fler larmrapporter kommer från olika håll i landet. Det handlar ofta om bristande resurser, om brott som inte blir lösta, om poliser som är nära att gå in i väggen och tung kritik mot ledningen. Bland annat har rikspolischefen Dan Eliasson kallats tondöv av Polisförbundet.


Anders Ygeman: "Läget är väldigt ansträngt"

Inrikesminister Anders Ygeman, S, följer händelserna på myndigheten.

- Läget är väldigt ansträngt och har varit ansträngt under den största omorganisationen någonsin. Vi har haft ett rekordhögt asylmottagande och ett förhöjt terrorhot. Nu har regeringen mött flyktingsituationen med kraftfulla åtgärder och vi har därmed inte den stora tillströmning som förra året. Vi måste utveckla polisen så att de kan leva upp till löftena i reformen, nämligen fler poliser närmare medborgarna, säger han.

Polisens pågående omorganisation har kritiserats en längre tid. Uppsala-polisen Christer Nordström, säger till Sveriges Radio att det var tydligt redan från början att något var fel.

- Redan när vi gick in i den här nya organisationen så kunde man direkt se, med intelligens i ena handen och en miniräknare i den andra, att det här inte stämmer. Kärnverksamheten har inte fått det utrymme som den måste ha. Våra poliser som finns där, vill jag påstå, är alldeles för få. Det här är ett nationellt problem.


"En del är allvarlig kritik"

Ilskan kommer också utifrån myndigheten. Åklagare som tycker att utredningarna tar för lång tid och håller för dålig kvalitet. En räddningstjänst som inte får den polishjälp som behövs.

Har det inte gått för långt nu?

Har du haft samtal med polischefen Dan Eliasson om det här?

- Självklart har jag diskuterat med både Dan Eliasson och den andra polisledningen om både våra krav och förväntningar som finns från riksdag och regering och också den ansträngda situationen vi har. Det är klart att vi måste fortsätta den diskussionen, säger Anders Ygeman.

När träffades ni senast?

- I Almedalen. Men vi hade senast ett månadsmöte i går där min statssekreterare och polisledningen gick igenom det aktuella läget.

Vad ledde det till, blir det några åtgärder?

- Riktigt så går det inte till. Vi går igenom läget, polisen beskriver sin bild av verkligheten och vi beskriver våra förväntningar på polisen. Vi har tillfört 250 miljoner kronor till polisen i år och vi har också underlättat för polisens arbete genom att tillföra 280 miljoner kronor till Migrationsverket för att öka säkerheten på deras anläggningar. Vi fortsätter jobba tillsammans för att öka effektiviteten.


Kan tänkas skjuta in ytterligare resurser

Anders Ygeman säger att hans förtroende för rikspolischefen inte påverkats av det som just nu sker.

- Jag tycker i grunden att man hanterar den besvärliga situationen bra. Man får utstå mycket kritik och mycket av den kritiken härrör till förhållanden som inte har med polisledningens arbete eller omorganisationen att göra. Vi har 28 000 hårt arbetande polismedarbetare där ute och vi ska alla kämpa för att göra det bästa för svensk polis, säger Anders Ygeman.

Den 20 september lägger regeringen fram sin höstbudget. Ygeman vill dock inte avslöja om det blir något tillskott till polisen och Säkerhetspolisen.

- Vi har sagt att vi ska återkomma i höstbudgeten. Men om den här situationen blir långvarig kommer vi skjuta till ytterligare resurser. Det viktigaste är inte att ha en auktion om hur stort tillskottet ska bli, det viktigaste är att vi får bra effekt av de 28 000 anställda, säger han.

Moderaternas rättspolitiske talesperson Beatrice Ask benämner läget som allvarligt.

- Organisationen är i kris och man får en känsla av att de inte får ut tillräckliga resultat av den verksamhet som pågår. Det är illa, säger hon.

Ask anser att både myndigheten och regeringen måste ta ansvar för. Ask ställer själv frågan till Anders Ygeman under onsdagen vilka åtgärder man tänker vidta.

- Det borde vara den frågan han ställt till polisledningen.

Hon kräver också besked från regeringen om polisen ska få utökade resurser eller inte.

- Regeringen har fortfarande inte svarat på polisens begäran om extra polisen som kom vid årsskiftet. Det är väl ingen tvekan om att det är brist på poliser.

Källa - 2016-08-31 20:55

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+