EU hot om sanktioner efter paradisläcka

Senaste nyheterna om Formel 1

EU hot om sanktioner efter paradisläcka - En del av de sätt som momsen hanteras på "har vi skäl att tro är suspekta, säger EU:s skattekommissionär Pierre Moscovici till den franska tv-kanalen BFM TV.

Moscovici vände sig till såväl Malta som Storbritannien och ön Isle of Man, där många registrerar flygplan och på så viss slipper betala moms till olika EU-länder, för tre veckor sedan. Det skedde sedan reportrar som arbetade med den stora paradisläckan hade börjat ställa frågor till EU-kommissionen.

- Jag bad att reglerna skulle ändras. Annars inleder kommissionen en procedur som kan leda till extremt kraftiga sanktioner, säger Moscovici.

EU-företrädare säger att Isle of Man, som är självstyrande men lyder under brittiska kronan, misstänks se till att de som köper privatjetplan slipper moms.

En av dem som påkommits med att utnyttja systemet är den brittiske fyrfaldige formel 1-stjärnan Lewis Hamilton, som fick tillbaka 40 miljoner kronor i moms på sitt flygplansköp.

Ett jetplan kan bara köpas momsfritt om det används för affärsverksamhet, men kommissionen tror att Isle of Man inte kontrollerar det tillräckligt. Hundratals köpare har sluppit moms. På så vis har EU-länder gått miste om över 8 miljarder kronor.

Malta granskas också av EU-kommissionen med anledning av landets regler för moms på lyxjakter. Momsen minskas på större fartyg om de kan sägas användas mest på internationellt vatten.

Isle of Mans regeringschef har avfärdat momsfusk. Malta säger att dess regler har godkänts av EU.

EU-länderna ska inom kort enas om en svart lista över skatteparadis. De är dock oeniga om vilka som ska stå på listan och vilka sanktioner som ska kunna tillämpas.

Paradisläckan består till stor del av dokument från juristbyrån Appleby, med kontor bland annat på Isle of Man, liksom Maltas bolagsregister. Den delades av Süddeutsche Zeitung till TT, SVT och fler än 90 andra medieföretag, samordnade av journalistnätverket ICIJ.

Källa - 2017-11-11 12:26

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Senaste nytt formel 12019
  2. Formel 1 Nyheter
  3. Lauda begravning
  4. Henry braag formel 1

Om Formel 1

Formel 1 (F1), motorsport med formelbilar, ingår i världsmästerskapet för Formel 1 (FIA Formula One World Championship), Grand Prix GP. Förare och konstruktörer tävlar om poäng i respektive klass, poängen räknas ihop för avgörandet av vem som vinner. F1 bilarna anses vara dom snabbaste inom bilsport med hastigheter upp till 380 km/h.
Twitter Facebook Google+