Jag tror på dubbelt Ferrari i år

Senaste nyheterna om Formel 1

Jag tror på dubbelt Ferrari i år - Efter nästan fyra månaders uppehåll är Formel 1-säsongen igång igen.

Helgens premiär, i Melbourne, har som vanligt föregåtts av omfattande spekulationer, och den största snackisen under testerna har varit förändringen av aerodynamikreglementet.

Det är egentligen först år 2021 som det blir en större förändring, vilket ska göra det enklare att följa framförvarande bil och i sin tur ge fler omkörningar och bättre racing. Men i och med att Fia (Internationella Bilsportförbundet) började undersöka hur man skulle förändra bilarna ville man testa några av dessa ändringar redan till årets säsong.

Detta är en personligt skriven text. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Den största skillnaden ser man på de förenklade framvingarna som gör dem mindre känsliga för turbulens från bilen framför. Intressant är att de två toppteamen Mercedes och Ferrari har valt olika designstrategier för dessa där Ferraris framvinge skapar mer "outwash", det vill säga riktar luften runt utsidan av framdäcken, än Mercedes.

Av resultatet från testerna att döma kan vi se att Mercedes, som har dominerat Formel 1 sedan nya motorreglementet kom 2014, verkar få ännu större konkurrens från Ferrari i år. Jag tror faktiskt att Ferrari har chans att ta hem både förartiteln och märkestiteln denna säsong. Dels för att bilen såg mycket bra ut på testerna, dels för att man bytt ut den hårdföre stallchefen Maurizio Arrivabene mot den mer omtyckte Mattia Binotto. Det är ett annat lugn och fokus hos Ferrari nu, något som de inte har haft sedan tiden med Michael Schumacher då Jean Todt och Ross Brown styrde teamet.

En förare som jag följer med extra spänning är Charles Leclerc som kom till Ferrari från Sauber. LeClerc, som i fjol var teamkamrat med Marcus Ericsson, tror jag kommer att utmana Sebastian Vettel rejält i år.

Red Bull-teamet har bytt från Renaultmotor till Honda denna säsong, men såg ändå väldigt starka ut på testen. Jag tror inte att de kan rå på Mercedes eller Ferrari sett över hela mästerskapet men kan mycket väl vinna race under säsongen. Det kommer dock bli tufft för Pierre Gasly, som tar steget upp från Toro Rosso-teamet, att utmana Max Verstappen. Gasly hade två ordentliga krascher på försäsongstesterna som var helt och hållet förarmisstag.

Det är för övrigt bara åtta förare som är kvar i samma team som förra säsongen vilket är ovanligt.

Dessutom får vi se tre rookies, tillika topp tre från förra årets Formel 2 säsong. Något som inte har hänt på många år.

Vi har också två förare som gör comeback - Daniil Kvyat i Toro Rosso och Robert Kubica i Williams. 34-årige Kubica råkade ut för en allvarlig rallyolycka och höll på att mista livet inför 2011 års F1-säsong. Han har fortfarande inte full rörlighet i högerarmen. Att Kubica kör Formel 1 igen är en saga för sig.

Formel 1, Melbournes GP. Söndag morgon 5. 15, Viasat Motor/Viaplay

Mercedes eller Ferrari? Hamilton eller Vettel? På söndag morgon kommer första indikationen vem och vilka som kommer hålla högst fart 2019.

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson (vik)

Chef SvD Näringsliv: Maria Sundén Jelmini (vik)

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-03-15 16:57

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Senaste nytt formel 12019
  2. Formel 1 Nyheter
  3. Lauda begravning
  4. Henry braag formel 1

Om Formel 1

Formel 1 (F1), motorsport med formelbilar, ingår i världsmästerskapet för Formel 1 (FIA Formula One World Championship), Grand Prix GP. Förare och konstruktörer tävlar om poäng i respektive klass, poängen räknas ihop för avgörandet av vem som vinner. F1 bilarna anses vara dom snabbaste inom bilsport med hastigheter upp till 380 km/h.
Twitter Facebook Google+