Marcus Ericsson tar farväl till F1

Senaste nyheterna om Formel 1

Marcus Ericsson tar farväl till F1 - När sista racet för säsongen körs i Abu Dhabi är Lewis Hamilton och ­Mercedes redan klara mästare. Det är Mercedes femte raka seger i märkesmästerskapet sedan nya motorreglementet kom 2014. Det är även Hamiltons femte förartitel, den första tog han 2008.

Sebastian Vettel och Ferrariteamet räckte inte till i år heller, trots att man denna säsong haft en bil som varit i nivå med Mercedes. Skillnaden har istället legat i hur Vettel och Hamilton har presterat, där tysken inte alls sett ut såsom den fyrfaldige världsmästaren han är. Han har gjort ett flertal ­betydande misstag, speciellt under andra halvan av säsongen.

Hamilton har till skillnad från Vettel levererat när det verkligen gällt. Jag tänker inte minst på de flertal gånger som Hamilton tagit poleposition trots att ­Ferraribilen sett ut att vara den snabbare av de två.

Den största skillnaden mellan Ferrari och Mercedes ligger enligt mig i hur teamen jobbar. Det är en stor press att jobba för Ferrari vars framfart följs noga i den italienska pressen. Istället för att hitta lösningar och jobba långsiktigt, hittar man ofta en ansvarig att skylla problem på.

Till nästa säsong lämnar Kimi Räikkönen för att gå till Sauber, samtidigt som Marcus Ericssons teamkompis Charles Leclerc går åt motsatt håll. Och Vettel kan räkna med att få mycket tuff konkurrens. LeClerc vann både GP3 och Formel 2 under första säsongerna, och i Sauber har han gjort det bättre än många förväntat sig. Jag skulle inte bli förvånad om han är Ferraris nästa världsmästare.

Ericsson, som debuterade i F1 2014, gör i helgen sin 97:e F1-start och troligtvis den sista. Han kommer att köra Indycar nästa säsong och jag tror tyvärr inte att det blir någon comeback i F1 i framtiden. Ericsson har inte levererat tillräckligt övertygande resultat för det. I år har det speciellt brustit i kvalen där han inte nått upp till teamkompisen Leclercs nivå. Däremot har han haft bra fart i racen under säsongen. Men det kommer hela tiden nya talanger från lägre kategorier och konkurrensen om en sits i F1 är stenhård. Man ska dock komma ihåg att Marcus Ericsson hela tiden har kört för team på den sämre halvan av startfältet vilket gör det svårt att leverera bra resultat. Men i förra racet gjorde han sitt bästa kval hittills, och Sauber har varit det team som gjort mest framsteg under året. De har bara sex poäng upp till Force India teamet som ligger närmast framför i märkesmästerskapet på en sjunde plats bland de tio teamen.

Det vore verkligen kul för Marcus Ericsson om han fick avsluta den här F1-sejouren med en riktig fullträff.

Söndag 13. 15, Viasat Motor/Viaplay: Abu Dhabis GP, Formel 1

Fernando Alonso kör sitt 312:e och sista F1-lopp, bara Rubens Barrichello har kört fler (322). Tvåfaldige världsmästaren Alonso är en av de absolut bästa förarna genom tiderna.

Vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Fredric Karén

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Chef SvD Nyheter: Maria Sundén Jelmini

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2018-11-23 14:36

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Senaste nytt formel 12019
  2. Formel 1 Nyheter
  3. Lauda begravning
  4. Henry braag formel 1

Om Formel 1

Formel 1 (F1), motorsport med formelbilar, ingår i världsmästerskapet för Formel 1 (FIA Formula One World Championship), Grand Prix GP. Förare och konstruktörer tävlar om poäng i respektive klass, poängen räknas ihop för avgörandet av vem som vinner. F1 bilarna anses vara dom snabbaste inom bilsport med hastigheter upp till 380 km/h.
Twitter Facebook Google+