Nu blir det extra spännande att följa Indy 500

Senaste nyheterna om Formel 1

Nu blir det extra spännande att följa Indy 500 - Två av årets tre största race inom banracing avgörs i helgen. Strax efter att Formel 1 kört klart i Monaco på söndag startar Indy 500 i USA, och med två svenskar på startgriden är årets race extra spännande. Det tredje racet som utgör racingens så kallade "Triple Crown" är LeMans 24 timmars.

Monacos GP har även fått namnet "The jewel in the crown" - juvelen i kronan. Det är helt klart ett av de mest ikoniska racen på kalendern och har funnits med ända sedan Formel 1-VM startade 1950. Man kör runt för fullt på Monacos gator under dagarna. Direkt efter att bilarna kört klart för dagen öppnas gatorna för trafiken och restaurangerna ställer ut stolar och bord och serverar mat på en del av banan.

Detta är en personligt skriven text. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det är en upplevelse att se detta spektakel, 40 000 boende i Monaco blir ca 200 000 under veckan. De boende som inte är motorsportintresserade flyr stan och hyr i stället ut sin lägenhet för dyra pengar.

Mercedes har dominerat totalt i inledningen på säsongen. Aldrig någonsin tidigare har ett team vunnit dubbelt, blivit etta och tvåa, med båda sina bilar de första fem inledande racen. På testerna inför säsongen såg det ut som om Ferrari skulle kunna ge Mercedes en match om titeln i år men så har det inte blivit. Det är inte bara för att Mercedes har den bästa bilen, det är även förarna och teamet som har gjort allting rätt. Det är sällan man ser Mercedes göra något misstag överhuvudtaget.

Ferrari, däremot, har haft en del mekaniska problem, gett några tveksamma teamorder till sina förare under race, men även förarna har gjort sina misstag. Jag hoppas att Valtteri Bottas, som inlett säsongen riktigt bra, kan utmana Lewis Hamilton långt in på säsongen, annars är det risk att Hamilton avgör långt innan mästerskapet är slut.

Trots Ferraris motgångar imponeras man av den fart som Charles Leclerc har visat. Han gör sin andra F1-säsong och utmanar redan teamkamraten, fyrfaldige världsmästaren, Sebastian Vettel rejält. Leclerc är född och uppvuxen i Monaco och kommer att ha extra många ögon på sig under helgen.

Både Felix Rosenqvist och Marcus Ericsson har kvalat in till Indy 500-loppet på söndag kväll svensk tid. Ett race som följs av över 300 000 personer på läktarna. Bara cykelloppet Tour de France har fler åskådare. Ericsson startar på 13:e plats och Rosenqvist på 29:e. Men startpositionen är inte allt i det 500 miles långa loppet. Det gäller att ha en välbalanserad bil och hålla sig på ledarvarvet tills det är dags för de avslutande varven.

Mycket kring denna helg har annars handlat om Niki Lauda som gick bort i måndags, 70 år gammal. Han var verkligen en legendar inom motorsporten. Han vann VM två gånger med Ferrari 1975 och -77 samt en gång med McLaren -84, och var till sin död mycket involverad i Mercedes nuvarande framgångssaga i Formel 1. Han var även delägare i teamet.

Monacos GP och Indy 500, Viasat Motor/Viaplay 14. 15

Racingvärldens två mest prestigefyllda lopp efter varandra. Hamilton är storfavorit i Monaco medan svenskarna Marcus Ericsson och Felix Rosenqvist gör sina första Indy 500-lopp.

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson

Chef SvD Näringsliv: Maria Sundén Jelmini (vik)

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-05-25 08:42

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Senaste nytt formel 12019
  2. Formel 1 Nyheter
  3. Lauda begravning
  4. Henry braag formel 1

Om Formel 1

Formel 1 (F1), motorsport med formelbilar, ingår i världsmästerskapet för Formel 1 (FIA Formula One World Championship), Grand Prix GP. Förare och konstruktörer tävlar om poäng i respektive klass, poängen räknas ihop för avgörandet av vem som vinner. F1 bilarna anses vara dom snabbaste inom bilsport med hastigheter upp till 380 km/h.
Twitter Facebook Google+