Rosenqvist har störst chans att briljera

Senaste nyheterna om Formel 1

Rosenqvist har störst chans att briljera - Racingsäsongen närmar sig. I veckan hade Formel 1-teamen de första fyra testdagarna av totalt åtta innan premiären i Australien. Men det känns lite ovant att vi inte har en svensk på startlinjen när säsongen drar igång i Melbourne den 17:e mars.

Marcus Ericsson gjorde fem F1-säsonger (97 race), men kommer i år i stället att köra Indycar series, precis som landsmannen Felix Rosenqvist.

Detta är en personligt skriven text. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det är fortfarande ingen tvekan om att F1 är kungaklassen inom motorsport, och att vinna formel 1-VM är det största man kan göra som förare. Visst kan det bli lite väl mycket politik och tjafs ibland, men det beror på att det är ett otroligt stort intresse för sporten, vilket i sin tur gör att bilfabrikanter och sponsorer satsar extremt mycket pengar för att synas. Budgeten för att driva ett F1-team är 10-20 gånger högre än den budget som krävs för att driva ett team i Indycar.

Indycar å andra sidan är den starkaste formelbilserien i Nordamerika, och har till skillnad mot F1 ett sportsligt reglemente som bjuder på mer underhållning för publiken. Teamen kör med likadana bilar, producerade av italienska chassitillverkaren Dallara. Man har dock två motorer att välja mellan, Honda och Chevrolet. Bilarna har inte alls lika mycket downforce, aerodynamiskt tryck mot marken, som en F1-bil och går därför långsammare i kurvorna.

Reglementet gör det jämnare mellan förare och team och det är svårt att utse vinnaren i förväg. Men det är ändå tre team som har dominerat i mästerskapet sedan 2008. Det är Chip Ganassi Racing där Felix Rosenqvist kommer att köra, Team Penske och Andretti Autosport. Marcus Ericsson kör för Arrow Schmidt Peterson Motorsports, ett team som satsar hårt på att slå sig in bland toppteamen.

Även om Ericsson kommer direkt från Formel 1 är det Rosenqvist som har störst chans att briljera under säsongen. Han har visat att han är snabb i alla typer av bilar och klasser som han kört. Dessutom sitter han i en vinnarbil då teamkompisen Scott Dixon vann mästerskapet i fjol. Den största utmaningen för de båda svenskarna blir de fem ovalracen där man ligger hjul mot hjul i extremt höga hastigheter. Man måste behärska att slipstreama sig förbi andra förare och dessutom förlita sig på en så kallad spotter som hjälper till med taktiken under racet.

Det är också svårt att dra några slutsatser av F1-testerna i Barcelona eftersom man inte vet exakt vad teamen testar samt hur mycket bränsle man har i bilen. Men känslan är att tack vare det förenklade aerodynamikreglementet som det internationella motorförbundet Fia infört till i år kan det bli jämnare mellan teamen. Dessutom ser Ferrari riktigt starka ut med Ericssons forne teamkamrat Charles LeClerc som kommer att utmana fyrfaldige världsmästaren Sebastian Vettel betydligt mer än vad Kimi Räikkönen gjorde.

De senaste fem årens mästarteam Mercedes är självklart med där uppe, men har inte imponerat lika mycket som tidigare.

• Manchester United-Liverpool, Premier League, söndag 15. 00, Viasat Sport Premium/Viaplay

Det hetaste rivalmötet i engelsk fotboll. Kan United fortsätta sin inhemska segersvit under Solskjaer och därmed sätta käppar i hjulet för Liverpool titelutmaning?

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson (vik)

Chef SvD Näringsliv: Maria Sundén Jelmini (vik)

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-02-22 16:35

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Senaste nytt formel 12019
  2. Formel 1 Nyheter
  3. Lauda begravning
  4. Henry braag formel 1

Om Formel 1

Formel 1 (F1), motorsport med formelbilar, ingår i världsmästerskapet för Formel 1 (FIA Formula One World Championship), Grand Prix GP. Förare och konstruktörer tävlar om poäng i respektive klass, poängen räknas ihop för avgörandet av vem som vinner. F1 bilarna anses vara dom snabbaste inom bilsport med hastigheter upp till 380 km/h.
Twitter Facebook Google+