Unika Avicii bilderna Vi upplevde världen ihop

Senaste nyheterna om Formel 1

Unika Avicii bilderna Vi upplevde världen ihop - För första gången berättar vännen Sean Eriksson om de bilder han tog under de år då han följde Tim Berglings vardagsliv och arbete. De lärde känna varandra i högstadiet. När Aviciis karriär tog fart blev Eriksson artistens följeslagare med kamera.

Hur var det att fota Tim Bergling?

- Det var fantastiskt kul. Han var en av mina äldsta och bästa vänner från högstadiet. Vi upplevde världen tillsammans på ett sätt som är få förunnat. Han var kameraskygg och gillade inte att vara i fokus. En del av mitt jobb utöver att ta pressbilder var att dokumentera hans arbete och vardagsliv, som när han satt i studion och producerade, hade möten med andra artister men även bara en vanlig dag.  Tim ville ofta ha ett ödmjukt eller skämtsamt tilltal i text och bild -  för det beskrev bäst hur han var som person.

Pianot var själva mittpunkten på den övre våningen i Tim Berglings hus i Los Angeles, berättar Sean Eriksson.

- Den här bilden är, som alla bilder vid pianot, tagen när han fick feeling och satte sig ner spontant medan jag försökte hitta rätt stunder att knäppa av bilder utan att kameraklickens ljud skulle förstöra ögonblicket.

Den här bilden togs första dagen i strandhuset i Malibu där Tim Bergling och Sean Eriksson tillbringade några månader 2016.

- Vi bodde långt i utkanten av samhället, omringade av magiska vandringsleder. Men det bästa vid den här perioden var att Tim och jag skaffade vår hund Liam här.

- Här tar vi tåget tillbaka till Tokyo efter en dagstripp till Buddhastatyn i Kamakura. Fansen som vi träffade vid första stationen på dagen stod artigt och väntade vid samma station när vi kom tillbaka.

"The Road to Ultra" döptes den roadtripp till, som "Team Avicii" gjorde från Malibu till Miami och Ultra Music Festival.

- Längs vägen byggde vi upp ett flertal studior i de magiskt inspirerande miljöer där Tim och ett gäng artister och producenter gjorde klart det som Tim skulle spela när vi sedan kom fram. Här är vi vid ett av de finaste stoppen, Monument Valley, Utah.

När Tim Bergling haft ett långt uppehåll spelad han på Rolling Stone Magazines fest i samband med Super Bowl. Den här bilden är tagen dagen efter, i Sacramento.

- Vi har precis kommit fram till Sacramento från San Francisco och upptäckt lifehacket att det går att beställa hem popcorn från biografer via hemkörningsappen Postmates.

Den här kommer från en av de roligaste dagarna vi hade som kompisgrupp den sista tiden, i maj 2017, berättar Sean Eriksson.

- Våra vänner hoppade in som fotoassistenter för att det skulle bli så avslappnat som möjligt. Allting gick hur smidigt som helst och det här är en av de många bilder som togs den här dagen och som använts till albumomslag, men också till postern till dokumentärfilmen. Vi lyckades ta fler olika typer av pressbilder denna dag än alla andra vi tagit sammanlagt under alla år.

- Den här spelningen minns jag extra väl. Inte bara för att den var sammankopplad med Bahrains Grand Prix där Formel 1-loppet pågick samtidigt. Det var också första gången som Tim spelade utan keps sedan vi började jobba tillsammans.

Sean Eriksson tog många bilder av vardagen i strandhuset i Malibu.

- Tim experimenterade runt mycket med ljud och ägde nog varenda typ av instrument som finns. Men gitarren var ändå det han trivdes bäst med, den var hans bekvämlighetszon.

Den sista sommaren av turnerande, 2016, bodde Tim Bergling och de vänner han arbetade med på landsbygden i Toscana.

- Jag tror inte att någon skulle säga emot mig när jag säger att den här sommaren garanterat också var vår bästa. Vi lämnade knappt området, just därför sitter Tim här och blir klippt utanför den provisoriska studion. För att sedan direkt hoppa tillbaka in och fortsätta med skapandet.

Tim Bergling och vännerna hyrde ett hus i skogen våren 2016 för att komma bort från Los Angeles och allting som hörde till livet där.

- Det här togs på vägen upp till Portland när Tim tar en promenad med Liam vid "The Brotherhood Tree", ett gigantiskt redwood-träd.

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson

Chef SvD Näringsliv: Maria Sundén Jelmini (vik)

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-06-23 07:30

    Mest läst:
  1. Senaste nytt formel 12019
  2. Formel 1 Nyheter
  3. Lauda begravning
  4. Henry braag formel 1

Om Formel 1

Formel 1 (F1), motorsport med formelbilar, ingår i världsmästerskapet för Formel 1 (FIA Formula One World Championship), Grand Prix GP. Förare och konstruktörer tävlar om poäng i respektive klass, poängen räknas ihop för avgörandet av vem som vinner. F1 bilarna anses vara dom snabbaste inom bilsport med hastigheter upp till 380 km/h.
Twitter Facebook Google+