Analytiker om Trump Både piska och morot

Senaste nyheterna om Nato

Analytiker om Trump Både piska och morot - Under Donald Trumps tal i Polen på torsdagen ställde sig den amerikanska presidenten för första gången uttryckligen bakom Natostadgans artikel om kollektivt självförsvar. Mike Winnerstig, säkerhetsanalytiker på FOI, ser det som ett uttryck för Trumps förhandlingsstil där han han använder både piska och morot.

Artikel 5 i Nato-stadgan innebär att medlemsländerna ser en attack på ett land som en attack på alla länder i alliansen. Men under Trumps valkampanj uttryckte han att han inte nödvändigtvis ville hjälpa de av alliansens länder som han inte tyckte drog sitt strå till stacken ekonomiskt. När han besökte Europa tidigare i år ville han heller inte uttryckligen säga att han ställde sig bakom idén om ett kollektivt självförsvar.

Men under Trumps tal i Warszawa på torsdagen var tongångarna annorlunda:

- Amerika har bevisat, inte bara genom ord utan också handlingar, att vi står starkt bakom artikel 5, de gemensamma försvarsgarantierna, sade presidenten, enligt TT.

Att Trump nu verkar ha ändrat inställning tror säkerhetsanalytikern Mike Winnerstig är ett uttryck för presidentens förhandlingsstil.

- Min analys av detta är att Trump har velat vara otydlig i artikel 5-frågan, därför att han har sett det som en bra förhandlingsposition när det gäller att få de europeiska Nato-länderna att öka sina försvarsutgifter, säger Mike Winnerstig.

SvD Världen - omvärldens viktigaste händelser direkt i din mejlkorg

Det handlar om att omväxlande använda sig av piska och morot för att få ett optimalt utfall, menar Winnerstig och lägger till att det är en vanlig förhandlingsteknik i andra sammanhang, till exempel inom näringslivet.

Under talet betonade Trump att hans administration hållit en hård linje om att andra Natomedlemmar måste nå Natos mål på att medlemsstaterna ska investera två procent av BNP i sitt försvar. Han nämnde samtidigt att han trodde att det var mycket tack vare hans hårda linje som man nu ser en ökning i försvarsutgifterna för många europeiska länder.

Mike Winnerstig säger att han tror att Trumps hållning kan haft en bidragande effekt i vissa fall, men påminner om att tvåprocentsmålet antogs av Nato flera år innan Trump kom till makten.

- Han gör ett försök att ta åt sig hela äran av detta, men det tror jag inte är korrekt. För det är dels processer som beslutades om innan han blev vald och dels är det hotet från Ryssland som har fått länder i Europa att satsa mer på sina försvarsmakter.

Trump tog även tillfället i akt att rikta kritik mot Ryssland i tydligare termer än han tidigare gjort.

- Vi manar Ryssland att sluta med sitt destabiliserande uppträdande i Ukraina och på andra ställen och sitt stöd för fientliga regimer i Iran och Syrien, sade Trump, enligt TT.

Mike Winnerstig säger att det är en särskilt hård kritik eftersom Iran och Syrien är Rysslands närmast allierade i Mellanöstern. Dessutom väntas Trump möta Rysslands president Vladimir Putin på fredag och Trumps formuleringar kommer hans motpart i Moskva att ha svårt att acceptera.

- Han kommer sannolikt inte få Putin att acceptera beskrivningen att Ryssland ägnar sig åt destabiliserande verksamhet i Europa, säger Winnerstig.

Källa - 2017-07-06 19:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+