Clinton behöver vinna över Trump

Senaste nyheterna om Nato

Clinton behöver vinna över Trump - Hillary Clinton blir historisk när hon formellt utses till Demokraternas första kvinnliga presidentkandidat på det pågående konventet i Philadelphia. Hon ska försöka vinna valet den 8 november mot den mest populistiske och vidlyftige kandidat som Republikanerna haft på mycket länge.

Donald Trump och Hillary Clinton är varandras motsatser.

Trump är högljudd, konservativ, frihandelsmotståndare och nykomling i politiken. Han är rik arvtagare, fastighetsmagnat och dokusåpakändis.

Clinton är präktig, progressiv, internationalist och har en av de tyngsta politiska meritlistorna som någon tidigare presidentkandidat har haft. Hon är kvinna, före detta first lady, senator och amerikansk utrikesminister.

Det är osäkert hur väljarna kommer att rösta på valdagen. Att vinna i delstaterna Ohio, Florida och Pennsylvania kommer att vara avgörande för att få flytta in i Vita huset. Opinionsmätningarna visar att det nu är dött lopp mellan Trump och Clinton - eller att Trump har ett litet övertag, vilket måste ses som överraskande.

Förra sommaren ansågs Hillary Clinton vara given som Demokraternas förstanamn, men hela 46 procent av delegaterna på konventet i Philadelphia stödjer vänsterkandidaten Bernie Sanders.

För ett år sedan trodde mycket få på Donald Trumps kandidatur, men han vann över sexton motståndare och har i praktiken tagit över det Republikanska partiet.

Nu är primärvalen över, huvudkandidaterna utsedda och en stor batalj väntar. Mycket talar för att det kommer att bli en smutsig valrörelse. Det vore olyckligt. Polariseringen och misstron mot meningsmotståndare är redan stor i amerikansk politik. Det föraktfulla tilltal, som framför allt Donald Trump gjort sig skyldig till när han kallat Hillary för "ohederlig" och använt antisemitisk symbolik i sin negativa kampanj mot henne, skadar tilltron till demokratin i allmänhet och till politiker i synnerhet.

Den nuvarande presidenthustrun Michelle Obama hade en bra poäng i sitt tal på konventet på måndagskvällen om hur hon resonerar med sina döttrar när människor säger nedlåtande saker om deras far: "När andra beter sig lågt, försöker vi lyfta oss så högt vi kan".

Det kan anses lågt att det demokratiska partiets ledning länge har varit partisk och gynnat Hillary Clinton framför Bernie Sanders, vilket visat sig i det material som Wikileaks släppt i helgen. Demokraternas ordförande avgick med anledning av detta på söndagen. Att Hillary Clinton får ytterligare en e-postskandal att hantera skadar förtroendet för henne; hon har länge varit trängd av att hon använt sin privata e-post på ett klandervärt sätt under tiden som utrikesminister.

Men den ännu större frågan är vem som har hackat sig in i Demokraternas e-postsystem och sett till att innehållet släppts precis när partiets konvent skulle börja. Internetsäkerhetsexperter menar att Ryssland ligger bakom. FBI utreder saken.

Journalisten och historikern Anne Applebaum skriver i Washington Post att ryssarna tidigare använt denna metod "i flera postkommunistiska länder - Polen, Ungern, Slovakien, Ukraina - där de använt hemliga inspelningar av samtal för att destabilisera demokratiskt valda regeringar, och i vissa fall, medvetet eller inte, fått dem utbytta mot populistiska eller europaskeptiska ministärer som faller Ryssland i smaken".

Trump har privata ekonomiska intressen i Ryssland och hans isolationistiska utrikespolitik gynnar Kreml. Att han dessutom ifrågasatt den ömsesidiga plikten att försvara varandra inom Nato är att invitera Ryssland att flytta fram sina positioner västerut.

President Putin har all anledning att le förnöjt över att britterna röstat för brexit och destabiliserat EU, att Natolandet Turkiet skälver och att hans favorit Donald Trump kan bli amerikansk president.

Mycket står på spel i världspolitiken. Det finns synnerligen goda skäl att hoppas på en seger för Hillary Clinton.

Källa - 2016-07-26 16:49

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+