Donald Trump bringar kaos i världsordning.

Senaste nyheterna om Nato

Donald Trump bringar kaos i världsordning. - Den uppseglande krisen mellan USA och Ryssland om det historiska nedrustningsavtalet INF kommer lägligt för president Donald Trump, som besväras allt mer av Khashoggiaffären.

Den saudiska regimens misstänkta mord på dissidenten och journalisten Jamal Khashoggi har fått stora delar av världen att reagera med bestörtning och avsky, och marken gungar nu under det allsmäktiga kungahuset i Saudiarabien, USA:s äldsta och närmaste allierade i arabvärlden.

I ett tal i parlamentet på tisdagen hävdade den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan att Khashoggis död på Saudiarabiens konsulat i Istanbul var ett mord som planerats flera dagar i förväg. Erdogan vände sig också direkt till Saudiarabiens kung Salman med ett krav på att 18 personer misstänkta för inblandning i dödsfallet ska ställas inför rätta i Turkiet.

Efter ett möte mellan EU:s utrikesministrar i Luxemburg på måndagen förklarade unionens utrikeschef Federica Mogherini att ministrarna förväntar sig "öppenhet och full klarhet från de saudiska myndigheterna".

Samtidigt höjs allt fler röster internationellt för ett vapenembargo mot kungariket, en av världens största vapenimportörer och dessutom indraget i ett blodigt krig i Jemen med tiotusentals civila offer.

Tyskland har tillfälligt avbrutit vapenexporten till Saudiarabien i avvaktan på att omständigheterna kring Khashoggis död ska redas ut. I Sverige, som också exporterar vapen till Saudiarabien, ligger regeringen lågt.

Att Trumps besked att USA avser att dra sig ur INF-avtalet skulle vara avsett att flytta fokus från Saudiarabiens mord på Khashoggi är knappast troligt och hur som helst omöjligt att veta. Ändå är det en händelse som ser ut som en tanke. För det hade varit typiskt Trump. Och effekten ser ut att bli den möjligen önskade - att det talas mer om Ryssland och kärnvapen, och mindre om Saudiarabien och journalistmord.

Att USA nu tänker lämna INF, det avtal från 1987 som förbjuder alla landbaserade ballistiska robotar och kryssningsmissiler med en räckvid mellan 500 och 5 500 kilometer, är också typiskt Trump.

Under Donald Trump överger USA handelsavtal, klimatavtal och nu även nedrustningsavtal. Den gamla principen inom internationell rätt, pacta sunt servanda, att avtal ska hållas, är inget för Trump, i egna ögon en mästerförhandlare, alltid förmögen att nå ett bättre avtal, ett fantastiskt avtal - a great deal. Trump står över vad hans företrädare lovat, han står över gamla lojaliteter - som den med de övriga medlemmarna i försvarsalliansen Nato. Eller G7-gruppen. Eller EU.

Från dag till annan kan vänner bli fiender och fiender bli vänner - allt utifrån den nyckfulle Trumps dagsform och hans inställning att endast det bästa för USA är gott nog.

Trump hänvisar till att Ryssland brutit mot INF, Intermediate-range Nuclear Forces Treaty, under en följd av år. Och det är av allt att döma korrekt, även om Ryssland, i vanlig ordning, förnekar.

Även Obmaadministrationen anklagade på sin tid Ryssland för att bryta mot avtalet genom att utveckla och testa den landbaserade kryssningsmissilen Novator 9M729. Enligt en färsk rapport från den amerikanska kongressens utredningstjänst togs frågan upp vid flera möten mellan USA och Ryssland från 2013 och framåt. Uppgifter i media sedan dess gör gällande att 9M729 också har producerats och placerats ut.

Det amerikanska utrikesdepartementet har varje år sedan 2014 i sin årliga redogörelse för efterlevnaden av olika avtal om vapenkontroll, icke-spridning och nedrustning som USA ingått, slagit fast att Ryssland bryter mot avtalet.

Men att motparten bryter mot ett avtal är inte ett självklart skäl för att själv lämna. USA borde istället använda sig av de mekanismer som trots allt finns för att få Ryssland att följa överenskommelsen.

Den demokratiska liberala världsordningen är skör. Den vilar på förtroende och tillit, på överenskommelser och avtal, många gånger mödosamt framförhandlade.

Källa - 2018-10-23 16:28

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+