EU länder vill undvika långbänk

Senaste nyheterna om Nato

EU länder vill undvika långbänk - Hon flög hem på kvällen med en viss oro för EU:s institutioner inte ska klara av den påfrestning som brexit antas leda till.

- Man ska inte underskatta de utmaningar som det kommer att innebära, på alla möjliga områden, säger Ann Linde till TT.

Fredagens möte med EU- och utrikesministrar var ingen munter tillställning.

- Stämningen var väldigt allvarlig och nästan också präglad av "men vi trodde inte egentligen att det här faktiskt skulle kunna hända, det är alldeles för otroligt".

Osäkerhet oroar

- Det som många tog upp, inte minst de stora länderna, var att man inte alls är positiv till det som Cameron sade i förmiddags, nämligen att de vill vänta med att lämna in utträdesansökan. Men de allra flesta EU-länderna här på mötet uttryckte att det skulle innebära en ytterligare flera månader lång period av osäkerhet.

- Många länder vädjade till den brittiske EU-ministern David Lidington att inte låta den här osäkerheten bestå. Han sade att man vet fortfarande inte vad Storbritannien kommer att söka för relation till EU förrän men vet vem som blir ny premiärminister.

Ann Linde berättar vidare att flera länder, bland annat Danmark, kände sig manade att göra klart att folkomröstningar om EU-medlemskap inte är aktuella hos dem.

Camerons förklaring

Ministrarna förberedde också toppmötet på tisdag och onsdag mellan EU:s stats- och regeringschefer i Bryssel. Där ska Storbritanniens premiärminister David Cameron förklara sig för övriga EU-ledare. Sedan får han åka hem när de andra diskuterar skilsmässa och framtid.

"Jag tvivlar inte på att vi kommer att ägna större delen av rådsmötet till en diskussion om de politiska konsekvenserna efter det negativa resultatet i Storbritanniens folkomröstning", skriver permanente rådsordföranden Donald Tusk i sin inbjudan till de 28 medlemsländerna.

Tusks plan är att på tisdag först avklara alla övriga ärenden, inklusive ett möte med Natochefen Jens Stoltenberg, och därefter lyssna till Cameron under middagen och hålla ett inledande "åsiktsutbyte".

På onsdag fortsätter sedan mötet informellt mellan alla länder utom Storbritannien för att prata om proceduren och framtiden.

Källa - 2016-06-24 20:45

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+