EU tror på seger mot Trump men en sak står i vägen

Senaste nyheterna om Nato

EU tror på seger mot Trump men en sak står i vägen - Det befarade handelskriget mellan USA och EU kan bli ett långdraget skyttegravskrig. Ett avslut kan komma som en WTO-dom - om USA slutar sabotera tvistearbetet.

BRYSSEL. "Är EU redo för ett handelskrig? Ett handelskrig som enligt Donald Trump inte bara skulle vara bra utan också jättelätt att vinna? Det verkar som han redan har avfyrat sitt första skott, medan ni redan har gått i reträtt. Så kom igen då. Förklara krig. "
Uppmaningen kom från en brittisk journalist under EU-kommissionens lunchbriefing i Bryssel i fredags, bara dagar efter att Donald Trump chockhöjer tullarna på utländskt stål till USA, inklusive europeiskt stål.

En kommentar belyser ett ämne ur flera infallsvinklar. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Om det var ett svar på uppmaningen eller inte förtäljer inte historien, men EU-kommissionen annonserade bara några timmar senare att moteld är på väg:

"Detta är en dum procedur, att vi måste göra detta. Men vi måste göra det. Vi måste införa strafftullar på motorcyklar, på Harley Davidson, på jeans, på Levis, på Bourbon. Vi kan också göra dumt. Vi måste också vara så dumma", sade Juncker under ett event i Hamburg på fredagskvällen.

Och sedan dröjde inte längre förrän mannen i Vita huset trappade upp retoriken ännu ett snäpp:

"Om EU ytterligare vill höja sina redan massiva avgifter och blockera amerikanska bolag från att göra affärer där, kommer vi helt enkelt att införa en skatt på deras bilar som fritt flödar in i USA", skrev Trump på Twitter.
Men att straffa europeiska bilfirmor kan bli en självstympning för Trump. Inte minst för att flera europeiska bilfirmor anlitar tusentals amerikanska arbetare i sina fabriker i Alabama, South Carolina och Texas.

EU-kommissionen i Bryssel, som på just handelsområdet har direkt exekutiv makt och snabbt kan få ihop motåtgärder mot USA utan att första behöva harva sina förslag i otaliga ministersammanträden och toppmöten, kommer med största säkerhet dra Trumps tullar inför WTO-domstolen. Att smälla upp tullar lite hur som helst är inte tillåtet enligt WTO:s regler.

Och det argument som Trump har åberopat för att införa sina tullar - att utländskt stål hotar nationens säkerhet - är ett argument som ingen köper på denna sida Atlanten, minst av allt USA:s militärt allierade:

- Vi har framfört flera gånger till USA att de inte kan utesluta EU av säkerhetsskäl - de flesta av våra länder är ju era Nato-partners, sade nyligen EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström till SvD i Bryssel.

Men en WTO-tvist skulle också kunna dra ut ordentligt på tiden: sedan 14 månader blockerar USA nämligen nomineringen av domare till överklagansinstansen, den andra, avgörande instansen, i WTO:s tvistedomstol.

- Det gör att om vi inte löser detta under detta året (att USA slutar att blockera utnämningen av domare) ) så faller konfliktlösningsmekanismen sönder, för det avgår många domare just nu utan att det kommer nya. USA gillar inte att förlora helt enkelt, sade Malmström.

Malmström säger att detta är det stora med WTO: att man har tvister, och några förlorar man och några vinner man - men på det stora hela så respekterar man utfallet.

Till och med Kina respekterar utfallen. Men inte Trump, uppenbarligen.

Vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Fredric Karén

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Chef SvD Nyheter: Maria Sundén Jelmini

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2018-03-04 16:00

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+