Förlamad USA politik ger Putin tillfälle

Senaste nyheterna om Nato

Förlamad USA politik ger Putin tillfälle - För omvärlden är valet av Donald Trump till USA:s president bara steg ett, säger Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet.

- Steg två blir på sätt och vis viktigare. Vilka personer kommer att forma USA:s säkerhetspolitik? Det vet vi ingenting om än så länge.

USA:s säkerhetspolitik drivs inte av en person. Presidenten behöver inte ens vara central i den, säger Agrell.

- Det är personerna i och kring Nationella säkerhetsrådet som formar den faktiska politiken.

Vilka de blir kommer världen inte att veta ännu på ett par månader. Vi befinner oss nu i ett mellanläge, där den avgående administrationen är förlamad och den kommande politiken inte är utformad. Det skapar ett utrymme som kan utnyttjas av USA:s konkurrenter, säger Wilhelm Agrell.

Vilka drar mest fördel av USA:s förlamning?

- I första hand de stora klassiska konkurrentmakterna Ryssland och Kina. De har båda säkerhetspolitiska dispyter med USA.

- Jag skulle framför allt tänka mig att Rysslands agerande i Syrien kommer att påverkas av detta. Men det finns en rad mindre aktörer som kan utnyttja ett läge där USA tillfälligt är obenäget att agera.

Vem har störst anledning att vara rädd?

- De som verkligen hukar nu är de östliga Natoländerna, randstaterna i östra Europa. Vad händer med dem? Vad ska hända med Nato? Hur ska det bli med artikel 5?

I Natofördragets femte artikel lovar staterna att hjälpa varandra militärt om en av dem angrips. Donald Trump har ifrågasatt den och dömt ut Nato som föråldrat.

- Trumps uttalanden spökar, men vi får vänta och se vilka personer som blir den säkerhetspolitiska eliten i USA. De avgör hur man sätter ner foten, säger Wilhelm Agrell.

Donald Trump vet inte mycket om säkerhetspolitik. Men detta är inget nytt i USA:s moderna historia. Wilhelm Agrell drar parallellen med valet 1980, när den utrikespolitiskt helt obevandrade Ronald Reagan valdes till president.

- Då fanns det en fraktion inom det amerikanska säkerhetsetablissemanget som under slutet av 1970-talet tagit fram en politik som var militant mot Sovjetunionen. Ronald Reagan tog in den gruppen i sin administration. Den blev kärnan i USA:s säkerhetspolitik.

Framtiden handlar om vilket vägval Trumps ännu okända administration gör.

- Kommer USA att föra en isolationistisk politik? Eller kommer man att föra en mer aktiv politik, där USA ska "göras stort" även ute i världen? Vi får vänta och se, säger Wilhelm Agrell.

Källa - 2016-11-09 12:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+