Försvaret utreder okända farkoster

Senaste nyheterna om Nato

Försvaret utreder okända farkoster - Okända fjärrstyrda farkoster flög in över Stockholms skärgård samtidigt som en Natoledd militärövning genomfördes. Nu utreds händelsen av försvaret, som överrumplades och hittills hållit den hemlig, skriver Dagens Nyheter.

Det är Dagens Nyheter som gått ut med avslöjandet om att okända farkoster i juni flög in över förbjudet område vid Utö i Stockholms skärgård.

DN skriver att händelserna som inträffade i samband med en stor övning har hållits hemliga, och att farkosterna överrumplade det svenska försvaret.

De fjärrstyrda farkosterna ska ha flugit in under natten och befunnit sig på området samtidigt som den Natoledda militärövningen Baltops genomfördes på Utö.

-  Vi har information om att vid två tillfällen på natten fanns någon form av obemannade flygfarkoster över Utö, bekräftar Försvarsmaktens presschef Philip Simon för DN.


Rådde flygförbud i området

Det var 10-13 juni som svenska och finska amfibiesoldater stred på Utö tillsammans med amerikanska, brittiska och tyska marinkårssoldater. Under övningen rådde flygförbud och de obemannade flygfarkosterna ska inte ha varit en del av övningen.

Nu utreds händelsen och Försvarsmakten vill inte uppge för DN vem eller vad som kan ligga bakom - eller hur allvarligt det inträffade är.

- Vi måste utreda det först. Innan dess kan vi inte lämna någon kommentar. Analys pågår, svarar Philip Simon.

Enligt källor till DN var man osäker på hur informationen skulle bemötas när rapporterna kom in.


Misstanke om främmande makt

Enligt källor ska Utöfarkosterna ha flugit på runt 1 000 meters höjd, vilket gör att misstankarna riktas mot främmande makt.

Det är oklart hur farkosterna såg ut.

En militär underrättelsespecialist säger till DN att det bland annat skulle kunna röra sig om aktörer som vill få information om förbanden genom bilder. Det skulle också kunna vara ett test för att se hur deras system fungerar i Sverige, eller för att se hur Sverige reagerar, menar experten.

Enligt DN ledde det nattliga besöket inte till att övningarna på Utö avbröts. Det är oklart om Sverige eller något annat närvarande land vidtog åtgärder.

Källa - 2016-07-04 00:54

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+