Försvarsbudgetar växer i Nato

Senaste nyheterna om Nato

Försvarsbudgetar växer i Nato - - Inte sedan slutet av kalla kriget har Nato stått inför sådana utmaningar som i dag, inleder generalsekreterare Jens Stoltenberg när han drar igenom sin årsapport för 2016.

Intresset har på sistone främst fokuserat på hur mycket de 28 medlemsländerna lägger på sina försvar, efter krav från USA:s nya president Donald Trump om att fler måste nå upp till de som utlovats.

Och enligt Stoltenberg ser det allt bättre ut.

- Vi har kommit över krönet. 2016 visar våra siffror att 23 medlemsländer ökade sina försvarsutgifter, räknat i pengar, säger Stoltenberg.

Fortfarande är det ändå bara fem länder - USA, Grekland, Storbritannien, Polen och Estland - som når upp till alliansens målsättning om att ha försvarsbudgetar som motsvarar minst 2 procent av landets BNP.

Stoltenberg räknar dock med att Rumänien i år och Lettland och Litauen nästa år ska ansluta sig 2-procentsklubben. Övriga länder har ytterligare några år på sig. Nato-ledarna bestämde vid sitt toppmöte i Wales 2014 att alla ska sträva mot att nå målet senast år 2024.

- Det är realistiskt att tro att alla kan göra det. Det kan göras. De europeiska medlemsländerna gjorde det senast år 2000, inskärper Stoltenberg.

Källa - 2017-03-13 13:24

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+