Framtidsplan för EU försvar

Senaste nyheterna om Nato

Framtidsplan för EU försvar - - Det är viktigt att Europa hänger ihop i den tid som är, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) på väg in till måndagens gemensamma försvars- och utrikesministermöte i Bryssel.

Tanken där är att ministrarna ska kunna enas om grunden för det framtida försvars- och säkerhetssamarbetet.

- Det innebär att vi kommer att kunna understödja operationer som vi gör i exempelvis Afrika på ett bättre sätt. Det nämns också cyber och hybrid som områden där vi skulle kunna hitta samarbetsmöjligheter, säger Hultqvist.

När samarbetet nu ska ta form på allvar har tidigare dramatiska ord förvandlats till betydligt mer neutrala. Ett samordningskontor ska förbättra det civila och militära ledandet - något "EU-högkvarter" eller någon "EU-armé" är inte på gång.

- Jag sade det i juni, i juli, i augusti, i september, i oktober och nu är det november. Förhoppningsvis blir december sista gången jag upprepar det så att det står klart: det handlar inte om en EU-armé. Det handlar om att EU:s säkerhet och försvar blir mer trovärdigt och effektivt än i dag, säger EU:s utrikeschef Federica Mogherini.

Det som nu planeras är att utreda en rad konkreta sätt att förbättra samarbetet på. Men också att regelbundet gå igenom hur mycket länderna lägger på försvaret och till vad.

Att därifrån gå till något liknande procentkrav som Nato - där försvarsbudgetarna förväntas motsvara minst två procent av BNP - är dock ännu inte på gång.

- Det är många länder i EU som inte ligger på den nivån. Vi ser det nationella försvaret som en nationell fråga och det är sådant som varje land måste ta ställning till hur mycket pengar de lägger på försvarsbudgeten, säger Peter Hultqvist.

Källa - 2016-11-14 16:06

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+