Fullvuxen thriller om drönarkriget

Senaste nyheterna om Nato

Fullvuxen thriller om drönarkriget - Så fjärran, så nära. Det finns något paradoxalt med drönare. På ett sätt har de obemannade farkosterna tagit den avhumaniserade, byråkratiska krigföringen till sin spets: soldater dödar soldater med ett knapptryck från andra sidan jordklotet. Många avhoppare från den amerikanska armén har också vittnat om hur dödandet blir overkligt, som vore det ett tv-spel. Samtidigt går det som aldrig tidigare att förutse skadeverkningarna på civilbefolkningen vid en bombattack, och dessutom genast få ett förfärande bildbevis på förödelsen. Vilket kan mana till besinning, av moraliska skäl men också politiska - en läckt video kan vara rena dynamiten.

I dramathrillern "Eye in the sky" ställs den brittiska översten Powell (Helen Mirren) inför ett dilemma i Natohögkvarteret i London. Hon har under sex år ihärdigt jagat en grupp al-Shabaab-terrorister, och en drönare har dem äntligen i skottgluggen - i ett villaområde i Nairobi i Kenya. Det är alltså mycket prestige i potten, och det är dessutom bråttom, då terroristerna av allt att döma tycks förbereda en självmordsbombning. Men Powell måste ha grönt ljus från högre ort, och frågan blir en het potatis då en liten flicka, Alia, börjar sälja bröd utanför terroristernas hus. En attack skulle med största sannolikhet döda henne.

Alia skulle bara veta vad hennes lilla affärsverksamhet ställer till med. Att bomba eller inte bomba blir en fråga som bollas mellan ministrar och officerare (bland annat Alan Rickman, i hans sista roll) över hela världen. Militären vill agera. Politikerna vill ha ryggen fri juridiskt och vidarebefordrar hela tiden frågan uppåt i hierarkin. Den ende som tvekar på avtryckarknappen av rent moraliska skäl är den som riskerar att få blod på händerna - piloten (Aaron Paul från "Breaking bad"), som fjärrstyr drönaren från en militärbas i Nevada.

Mycket i "Eye in the sky" är tillspetsat och osannolikt, men det är också en film som lyckas förena nervdallrande thriller, laddad samtidshistoria, moraliska dilemman och politisk satir på ett sätt som vi verkligen inte är bortskämda med på bio nuförtiden. Intelligent underhållning för fullvuxna som smäller högt.

Källa - 2016-04-21 17:09

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+