Hon är kvinnan som kan ta över efter Juncker

Senaste nyheterna om Nato

Hon är kvinnan som kan ta över efter Juncker - Som tysk försvarsminister har hon varit en av Angela Merkels närmast allierade.

Nu kan Ursula von der Leyen återvända till sin barndoms Bryssel - den här gången som EU-kommissionens ordförande.

Uppdraget må vara nytt, men Bryssel är känd mark för Ursula von der Leyen, som EU-ländernas ledare vill se som EU-kommissionens nästa ordförande efter Jean-Claude Juncker.

I egenskap av tysk försvarsminister har hon varit en frekvent besökare både på Natohögkvarteret och på EU:s försvarsministermöten. Men von der Leyens koppling till den belgiska huvudstaden har en längre historia än så - hon är född här, som dotter till Ernst Albrecht, veteran inom tyska Kristdemokraterna och kabinettschef i den första EU-kommissionen. Och snart kan flyttlasset alltså gå tillbaka.

Kristdemokraten von der Leyen är en nära förtrogen till Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Precis som sin chef anses hon vara en eftertänksam politiker som gärna undviker stora gester. Det har dock inte hindrat henne från att fälla syrliga omdömen om exempelvis USA:s president Donald Trump, vars hetlevrade personlighet i allt väsentligt är motsatsen till von der Leyens sobra och något kyliga stil. Under säkerhetskonferensen i München 2017 riktade hon en skarp pik mot Vita huset, efter ett av Trumps många utfall mot Nato.

- Våra amerikanska vänner vet mycket väl att ert tonläge mot Europa och Nato har en direkt påverkan på den europeiska sammanhållningen, sade hon då, ett budskap som återkom i andra ordalag även vid årets konferens.

von der Leyen är sedan 2013 den första kvinnan på tyska försvarsministerposten. Under hennes tid har Tyskland fortsatt den säkerhetspolitiska kursändring som inleddes före hennes tillträde, där man försökt spela en mer aktiv roll i omvärlden.

Alla är inte nöjda med von der Leyens insatser. "Den sämsta försvarsministern sedan Tysklands återförening", har den socialdemokratiske toppolitikern Thomas Oppermann sagt. Även i sina egna led fick hon hård kritik 2017, efter en skandal som kretsade kring en högerextrem officer som planerat ett terrorattentat. Sedan en svastika hittats på hans garnison gav von der Leyen order om att alla militäranläggningar i Tyskland skulle sökas igenom efter föremål med nazikoppling, samtidigt som hon konstaterade att försvaret hade ett "attitydproblem", något som inte togs emot väl.

Som kommissionsordförande skulle von der Leyen dels behöva hantera sin amerikanske motpol Donald Trump och den inflammerade relationen mellan Bryssel och Washington, dels behöva verka som en enande kraft i ett Europa med djupa splittringar. Ett tufft jobb - då skadar det inte att vara på hemmaplan.

Född 1958 i Bryssel. Gift och har sju barn. Tysklands försvarsminister sedan 2013.

von der Leyen gick med i kristdemokratiska CDU 1990. Året därpå, 1991, blev hon doktor i medicin vid Medizinische Hochschule Hannover (MHH), efter att tidigare ha arbetat som gynekolog.

Mellan 2001 och 2005 hade von der Leyen olika politiska uppdrag på kommun- och delstatsnivå i Niedersachsen. 2005 blev hon familjeminister i regeringen Merkel I, en post hon innehade till 2009.

Samma år valdes hon till ledamot i förbundsdagen och blev arbets- och socialminister.

I december 2013 tillträdde hon sitt nuvarande jobb som försvarsminister.

Källa: Tyska förbundsregeringen

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson

Chef SvD Näringsliv: Maria Sundén Jelmini (vik)

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-07-02 19:20

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+