Hoppas på vändpunkt för Makedonien

Senaste nyheterna om Nato

Hoppas på vändpunkt för Makedonien - Ett ödesval för Makedoniens framtid. Så har folkomröstningen beskrivits. När det splittrade landet ska säga ja eller nej till namnbyte är det samtidigt fråga om en fortsatt strävan mot EU och Nato.

- Jag vet inte hur vi ska komma vidare utan ett namnbyte, säger Skopjebon Marija Savovska.

En premiärminister som säger ja - och en president som har lovat att bojkotta folkomröstningen. Det är ett Makedonien fyllt av delade meningar som under söndagen går till valurnorna.

54-åriga Marija Savovska i Skopje har stora förhoppningar.

- Det här kan bli vändpunkten som många av oss har hoppats på, säger hon till TT på telefon.

Landet har stått på paus i tre årtionden på grund av den utdragna namnkonflikten med Grekland, anser Savovska. Det har skapat stora samhällsbekymmer - problem som hon ser dagligen i sitt arbete vid en kvinnorättsorganisation.

Grekland anser att Makedonien är namnet på en region i det egna landet och vill att den forna jugoslaviska delrepubliken ska byta namn till Nordmakedonien. Makedoniens socialdemokratiske premiärminister Zoran Zaev och hans grekiske kollega Alexis Tsipras har nått en överenskommelse om ett namnbyte och det är den som makedonierna nu röstar om.

- Jag gillar inte att vi ska behöva byta namn, men jag tror inte att något blir bättre förrän det är klart. Konflikten har blivit en ursäkt för politikerna att inte få något gjort, säger Savovska som tvivlar på att framtiden blir en dans på rosor - men anser att en drastisk förändring är oundviklig.

Att länderna enas i namnfrågan är avgörande för att Makedonien ska kunna gå med i EU och den västliga försvarsalliansen Nato. På valsedlarna står: "Är ni för medlemskap i EU och Nato genom att acceptera överenskommelsen mellan Makedonien och Grekland?". Men att landet får bli medlem är ändå inte givet, oavsett vad väljarna säger. För ett Natomedlemskap finns visserligen löfte om att allt kan vara klart redan i vår, om bara Grekland och Makedonien enas. När det gäller EU ligger dock en anslutning till unionen minst tio år fram i tiden. Det enda löfte som getts hittills är att EU eventuellt kan tänka sig att inleda formella förhandlingar nästa år.

Trots att president Gjorge Ivanov kallat namnbytet ett "historiskt självmord" väntas omkring 70 procent säga ja i folkomröstningen. Den egentliga nyckelfrågan är valdeltagandet. Det krävs att minst 50 procent av de röstberättigade verkligen går till valurnorna för att omröstningen ska bli giltig. Opinionsmätningar har pekat på ett deltagande på 50-55 procent - vilket gör Marija Savovska orolig.

- Många röstberättigade bor inte längre i Makedonien och kommer inte att rösta, säger hon.

Frankrike och dess president Emmanuel Macron tillhör de mest skeptiska till att öppna för Makedonien - något som inte gillas av exempelvis den svenske EU-parlamentsledamoten Jasenko Selimovic (L).

- Motståndet baseras på Macrons rädsla för att Marine Le Pen och Nationella fronten (Nationell samling) ska få vatten på sin kvarn av utvidgningspratet, att de ska kunna kritisera honom för att "nu tar ni in fattiga länder och muslimer in i EU igen" och så vidare. Och därför motsätter han sig det, säger Selimovic.

- Jag tycker att det franska motståndet är extremt besvärligt. Å ena sidan lovar EU ett sorts närmande, å andra sidan säger president Macron att vi egentligen inte gör det. Det skickar en dubbel signal.

Makedonien ligger i södra delen av det forna Jugoslavien och gränsar mot Serbien och Kosovo i norr, Albanien i väster, Bulgarien i öst och Grekland i söder. Landet är till ytan något mindre än Småland och har drygt två miljoner invånare, varav drygt en halv miljon i huvudstaden Skopje.

Landet utropade sin självständighet 1991 och klarade sig i princip undan 1990-talets jugoslaviska krig. Under större delen av 2001 pågick dock strider i nordväst mellan etniskt albanska separatister och regeringsstyrkor. Ett fullständigt inbördeskrig kunde undvikas först efter en internationellt framförhandlad uppgörelse.

Formellt är landet medlem i FN under namnet Fyrom - en engelsk förkortning för Tidigare jugoslaviska republiken Makedonien - eftersom grannlandet Grekland vägrat acceptera namnet Makedonien, som även är en geografisk och historisk region i norra Grekland. Det har även inneburit att Makedonien tills vidare blockerats från medlemskap i både EU och Nato.

Källa - 2018-09-30 07:10

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+