Konsten att få problem att försvinna

Senaste nyheterna om Nato

Konsten att få problem att försvinna - Det spelar nästan ingen roll vem som läser upp dem, regeringsförklaringarna. Det börjar alltid att klia i kroppen och i hjärnan, ett slags irriterande, frustrerande känsla av kejsarens nya kläder. Min kollega Per Gudmundson har träffande nog kallat det "besvärjelser", sådana där utsagor som säger mer om önsketänkande än om kontrollerbar leverans.

Det här är en text från SvD Ledare. Ledarredaktionen är partipolitiskt oavhängig med beteckningen obunden moderat.

"Kommande generationer ska ha tillgång till ren luft, friska hav och en levande natur. " Ja, gärna. "Det ska vara ordning och reda i ekonomin. " Fint. "Barn ska tryggt kunna gå och cykla till skolan, och friluftslivet ska främjas. " Bra, bra. "Alla måste kunna bygga på sina kunskaper och bygga om sin kompetens. " Det låter toppen, jag är för.

Så där håller det på, sida upp och sida ner, utan någon som helst skyldighet att konkretisera vad man åsyftar eller för den delen, hur exakt det ska gå till. "Den psykiska ohälsan måste brytas" - det önskar alla. Men hur bryts den? Och vad är politikens del i detta? "Det ska gå att leva, bo och arbeta i hela landet. " En sådan utsaga blir närmast meningslös om den inte närmare förklaras. Men det låter bra. Ingen kan väl vara emot sådana goda ansatser?

Språkligt finns det närmast religiösa drag. "Så lyder det heliga evangeliet", alternativt "Så lyder Herrens ord", är kända meningar i den kristna liturgin. På regeringska, frekvent använt av tidigare både Göran Persson och Fredrik Reinfeldt, heter det exempelvis "Så kan alla rustas för en arbetsmarknad i snabb förändring", och "Så skapas gemensam säkerhet" (avslut i delen om att denna regering inte betraktar ett Natomedlemskap som ett sätt att åstadkomma gemensam säkerhet).

Statsministern avslutade med att säga att "Det är en ny tid, en uppfordrande och avgörande tid. " Ja, det är det. Liksom det var 2017, 2016, 2015 och 2014. Och får han chans att läsa upp regeringsförklaringen även nästa år, kommer han uppleva även då att tiden inte är mindre ny, uppfordrande eller avgörande.

Sådana här dagar är bekväma dagar. Politik är att vilja, inte att visa resultat. Statskonsten är både det möjligas och omöjligas. Och visar det sig svårt att nå dit man önskade att man skulle komma, kan man välja ett annat grandiost mål nästa gång. Här är där man är, och här har man alltid med sig, som Magnus, Brasse och Eva lärt oss.

När Stefan Löfven sist läste sin regeringsförklaring, hösten 2017, sade han: "Målet är EU:s lägsta arbetslöshet år 2020. " Nu är det inte längre regeringens mål. Varför? En möjlighet är att de oppositionella stödpartierna villkorade sin support med att det skulle strykas - kanske en klausul i det där hemliga dokumentet Jonas Sjöstedt var så mallig över.

En annan möjlighet är att arbetslösheten inte längre är ett problem. Faktum är att ordet arbetslöshet inte ens nämndes, annat än som del i löftet: "Arbetslöshetsförsäkringen utvecklas så att fler kvalificerar sig för ersättning och incitamenten att söka och utbilda sig till nya jobb ökar. "

Vi kanske borde sluta klaga på våra politiker. För redan första dagen tycks Löfven II ha fixat biffen: en ny regeringsförklaring - och den gamla surdegen arbetslöshet är plötsligt spårlöst borta. Det är inte alla som klarar på en dag.

Tf

Källa - 2019-01-21 19:43

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+