Kritiserat beslut ska vinna röster åt Trump

Senaste nyheterna om Nato

Kritiserat beslut ska vinna röster åt Trump - USA måste fortsätta sitt engagemang i Syrien. Det slog landets särskilda Syriensändebud, James Jeffrey, fast så sent som i måndags. Det som den högt uppsatte diplomaten uttalade var Trumpregeringens policy för landet som slitits sönder av kampen mot IS-extremister samt interna konflikter, där parterna stöttas av Ryssland, Iran, Turkiet och USA.

Islamiska staten har visserligen försvagats, men bedömare i både Washington DC och FN är överens om att gruppen är långt ifrån besegrad. Ändå gick president Donald Trump bara några dagar senare ut med att kampen mot IS är över och att USA:s styrkor nu ska lämna Syrien.

Beskedet har mötts av massiv kritik.

Lindsey Graham, republikansk senator och normalt en av Trumps allierade, kallar presidentens beslut för ett "kolossalt misstag" som kan få "förödande konsekvenser för vår nation, för regionen och för hela världen". Han får sällskap av andra högt uppsatta republikanska politiker.

- Det är första gången som man egentligen ser kritik på bred front från det egna partiet, säger Erik Åsard, professor emeritus i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, till TT.

Fördömanden kommer också från demokratiska kongressledamöter och politiska bedömare.

- Trump går emot de egna ministrarna och vad de har sagt om Syrien. Halsbrytande är bara förnamnet. Han har förmodligen inte förankrat beslutet hos sina medarbetare utomlands, utan går på magkänsla, säger Åsard som dock inte utesluter att Trump kan komma att behöva backa om kritiken blir tillräckligt kraftig.

Men det handlar inte bara om en spontan ingivelse från Trumps sida.

Under valrörelsen 2016 lovade Trump att USA skulle ta hem sina soldater från krigsområden. Att avbryta insatsen i Syrien är en del av förverkligandet, enligt Erik Åsard. Men det måste också ses i ljuset av nästa presidentval.

- Trumps fokus är enbart på omvalskampanjen 2020, säger Åsard som inte utesluter att den eskalerande kritiken mot presidenten i samband med Rysslandsutredningen kan ha bidragit till att beskedet kom just nu.

Trump har själv motiverat sitt beslut på Twitter där han skriver att det är något som han har drivit i flera år. "Ryssland, Iran, Syrien och andra är de lokala fienderna till IS. Vi gör deras jobb" skriver han också.

- Man kan utgå från att de republikanska väljarna tycker att det är bra att skicka hem pojkarna, särskilt till jul och nyår, utan att vara insatta i vilka större utrikespolitiska konsekvenser det får, säger Åsard.

För konsekvenser kommer det att få. USA har spelat en viktig roll i Syrien och när soldaterna försvinner lämnar de också sina allierade, vilket riskerar att ge ökat handlingsutrymme åt Bashar al-Assads regim.

- Det ger fri lejd, inte bara för al-Assad att fortsätta bedriva sina krigsoperationer utan också för Iran och Ryssland.

Dessutom kan USA:s Natokollega Turkiet komma att öka sin press på kurderna i Syrien.

Frida Stranne, USA-forskare vid högskolan i Halmstad, påpekar att Trumps beslut framstår som märkligt eftersom USA:s främsta mål i Mellanöstern anses vara att motarbeta regimen i Teheran.

"Man kan fundera över om andra åtgärder/aktioner mot Iran finns på bordet för Trump", skriver hon i ett mejl till TT.

Källa - 2018-12-20 16:01

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+